Duitse regering zegt niet te zwichten voor opkomst AfD

Woordvoerder Merkel zegt dat zij haar vluchtelingenpolitiek zal blijven promoten.

Angela Merkel. Fabrizio Bensch / Reuters

De Duitse regering ziet in de uitslag van de deelstaatverkiezingen van zondag geen reden om haar vluchtelingenbeleid op de schop te nemen. De regering van bondskanselier Angela Merkel zegt dezelfde koers aan te blijven houden, ook al kregen Merkels christendemocraten (CDU) zware klappen en boekte de immigratiekritische partij Alternative für Deutschland (AfD) forse winst.

De AfD won zondag in alle drie de deelstaten waar verkiezingen waren meer dan 10 procent van de stemmen. Desondanks zei een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel maandag volgens persbureau Reuters.

“De Duitse regering zal doorgaan met het promoten van haar vluchtelingenpolitiek, zowel in het binnenland als in het buitenland.”

Meerderheid stemde voor vluchtelingenpolitiek

Minister van Defensie Ursula von der Leyen wees erop dat uiteindelijk toch meer dan 80 procent van de kiezers “een Europese oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk voorstaat en de koers van de kanselier ondersteunt.”

Eurocommissaris Günther Oettinger viel de CDU-minister bij. Hij memoreerde dat er nu juist schot zit in het EU-immigratiebeleid.

Dat zei ook Gero Neugebauer, politicoloog van de Berlijnse Vrije Universiteit, tegen persbureau AP. Al verloor Merkels partij CDU stevig, lang niet iedereen liep over naar anti-immigratiepartijen. Ook de steun voor de SPD en de Groenen, die Merkel steunen in haar immigratiepolitiek, groeide. Neugebauer zei daarom tegen AP:

“De vluchtelingenpolitiek van mevrouw Merkel is gesteund door een meerderheid van de kiezers.”

Wel stof tot nadenken

Bondsdagvoorzitter Norbert Lammert, net als Merkel een christendemocraat, vroeg wel aandacht voor de proteststemmers. Hij waarschuwde de gevestigde partijen dat de uitslag van de deelstaatverkiezingen stof tot nadenken opleveren.

Ook NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel meent dat de positie van Merkel en haar vluchtelingenbeleid wel degelijk is verzwakt door de verkiezingsuitslag. Hij schrijft:

“De positie van bondskanselier Merkel op het nationale politieke toneel is sinds zondag verder verzwakt. De coalitie met de Beierse zusterpartij CSU (die haar vluchtelingenbeleid openlijk hekelt) en de SPD (die na zondag zwaar is aangeslagen) staat onder druk. Terwijl het land verdeeld en bezorgd is over de vluchtelingencrisis, staan Merkel en Duitsland in Europa nogal geïsoleerd. En ondertussen wijst maar weinig erop dat Merkels aanpak van de crisis via samenwerking met Turkije, het gewenste effect zal hebben.”

    • Niels Posthumus