Dodental aanslag Ankara loopt op tot 37

71 mensen nog in het ziekenhuis. Turkije voert luchtaanvallen uit op PKK-kampen in noorden Irak.

Een Turkse politieagent bewaakt de afgezette plek waar gisteren een bomaanslag plaatsvond in Ankara. Adem Altan / AFP

Het dodental van de aanslag gisteren in de Turkse hoofdstad Ankara is gestegen tot 37. Dat meldt het Turkse ministerie van Volksgezondheid. De aanslag werd gepleegd door twee daders met behulp van een auto vol explosieven bij een bushalte in een drukke wijk van de stad.

Twitter avatar CNNTURK_ENG CNN Türk ENG #BREAKING Turkish Health Minister says death toll in yesterday’s terrorist attack in capital #Ankara rises to 37 #Turkey

71 mensen liggen nog in het ziekenhuis. Onder hen zijn vijftien zwaargewonden. Het dodental kan dus nog verder oplopen.

Daders zijn een man en een vrouw

Volgens persbureau AP waren de daders een man en een vrouw. De twee zouden Koerdische militanten zijn volgens de Turkse autoriteiten, gelieerd aan de Koerdische verzetsbeweging PKK. Beide daders zijn omgekomen bij de aanslag.

De vrouw zou in 1992 geboren zijn. Ze zou in 2013 lid zijn geworden van de PKK. Ze was afkomstig uit de stad Kars in het oosten van Turkije, meldt persbureau Reuters. Over de mannelijke dader is nog minder bekend.

Het staatsgeleide persbureau Anadolu Agency meldt volgens AP dat de politie tientallen verdachte militanten heeft aangehouden in de zuidelijke stad Adana.

Tweede dodelijke aanslag binnen een maand

Het was de tweede dodelijke aanslag van Koerdische militanten in de Turkse hoofdstad binnen enkele weken. Vorige maand vielen er ook al 29 doden bij een aanslag met een autobom in Ankara. Die vond plaats in de regeringswijk Kızılay. Ook de explosie van zondag vond daar in de buurt plaats, nabij Güvenpark.

Turkse leger voert aanvallen uit op kampen in noorden van Irak

In een eerste reactie beloofde de Turkse president Erdogan gisteren onmiddellijk het “terrorisme op z’n knieën te dwingen”:

Deze aanslagen, die de integriteit van ons land en de eenheid en solidariteit in ons land bedreigen, verzwakken onze wil niet om het terrorisme te bestrijden, maar versterken die wil juist alleen maar.”

Vanwege de aanslagen heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu besloten zijn geplande bezoek aan Jordanië af te zeggen.

Het Turkse leger heeft maandagochtend aanvallen uitgevoerd op kampen van Koerdische militanten in het noorden van buurland Irak, melden Turkse staatsmedia. De luchtaanvallen lijken een reactie op de terreuraanslag in Ankara.

In de overwegend Koerdische stad Sirnak in het zuidoosten van Turkije is vanavond vanavond een avondklok ingesteld, meldt persbureau Reuters.

    • Niels Posthumus