Dna-verwantschapsonderzoek in zaak ‘Heulmeisje’

De politie probeert al veertig jaar de identiteit van het vermoorde meisje te achterhalen.

In 2013 besteedde het tv-programma Opsporing Verzocht nog aandacht aan de zaak. Foto: screenshot Opsporing Verzocht.

De Duitse en Nederlandse Justitie hebben groen licht geven voor een dna-verwantschapsonderzoek in de zaak van het in 1976 vermoorde ‘Heulmeisje’, dat bevestigt de politie Midden-Nederland.

De Nederlandse recherche probeert al veertig jaar de identiteit van het meisje vast te stellen, maar tot nu toe leidden tips niet tot een dader of verwanten van het meisje.

De Heul

Het naakte lichaam van het meisje werd destijds onder een berg bladeren gevonden bij parkeerplaats De Heul langs de A12 bij Maarsbergen. In 2013 werd nog aandacht besteed aan de zaak bij het tv-programma Opsporing Verzocht, maar de tips die binnenkwamen leidden niet tot een doorbraak.

Uit een isotopenonderzoek, onderzoek waarbij onder meer door analyse van voedselresten in het lichaam conclusies kunnen worden getrokken over de verblijfplaats van het slachtoffer, werd vastgesteld dat het meisje lange tijd in het Duitse Eifelgebied heeft gewoond en in de maanden voor haar dood in Oost-Europa verbleef. Ook is vastgesteld dat het meisje lange tijd eenzijdig voedsel at.

Laatste poging

Het verschil met een regulier dna-onderzoek is dat bij een verwantschapsonderzoek naast verdachten ook verwanten van de dna-drager in beeld kunnen komen. Dit maakt de kans op aanknopingspunten in de zaak groter. Het dna-verwantschapsonderzoek is waarschijnlijk de laatste poging van de recherche om de identiteit van het meisje te achterhalen, zo laat politie-woordvoerder Bernhard Jens weten:

“Als het dna-verwantschapsonderzoek nergens toe leidt, is het de vraag wat je verder nog kunt doen.”

Wanneer en hoe het dna-onderzoek zal worden uitgevoerd is nog niet bekend. Mocht het onderzoek tot een mogelijke dader leiden, zal deze alleen in Duitsland kunnen worden vervolgd: daar geldt, in tegenstelling tot in Nederland, geen verjaring.

    • Etienne Verschuren