Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Zieke werknemers zijn vaak niet echt ziek. Maar wat zijn ze dan wel?

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Liever geen Russische schuldpapieren

Russische staatsobligaties? De Europese Commissie heeft liever niet dat banken die kopen, schrijft het FD. Waarom niet?

Het is de eerste keer dat Rusland een emissie doet van schuldpapieren sinds het sancties opgelegd kreeg vanwege de agressie in Oekraïne. Volgens de EC is het mogelijk dat Moskou het geld gebruikt om die sancties te omzeilen. Tegenover de Financial Times spreekt een anonieme bankier zelfs van een actieve ontmoediging vanuit Brussel. De EC kan Moskou behoorlijk de pas afsnijden, schrijft het FD. Als te weinig Europese banken interesse hebben in de uitgifte, dan bestaat er een reële kans dat Rusland deze afblaast.

Ziek is niet echt ziek

De meeste ziekmeldingen van werknemers hebben niks te maken met ziekte, meldt de Volkskrant. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) heeft dit verzuim 70 tot 90 procent van de tijd te maken met niet-medische problemen thuis of op het werk. Er moet meer gedaan worden aan het oplossen van dit onzichtbare probleem, vindt de organisatie.

Volgens NVAB-voorzitter Jurriaan Penders moet er meer vrijheid zijn voor werknemers om hun problemen bespreekbaar te maken met werkgevers of hun bedrijfsarts. Dat vergt ook een broodnodige investering in gezondheidsbevordering en arbeidsomstandighedenzorg, schrijft de Volkskrant. Penders:

“Terwijl ons doel is werkgevers en werknemers te adviseren over duurzame inzetbaarheid, zien veel werknemers ons als de controledokter die namens de baas checkt of de ziekmelding wel pluis is. En veel werkgevers laten ons liefst systematisch dweilen met de kraan open. Dat vinden ze prima. Maar daarvoor ben ik geen bedrijfsarts geworden. Ik wil die kraan dichtdraaien.”

Shell voert oliewinning Brazilië op

Shell voert de oliewinning voor de Braziliaanse kust op, meldt de Telegraaf. Naar verwachting zal het bedrijf meer dan twintigduizend vaten ruwe olie extra per dag uit diepwaterveld Parque das Conchas pompen. Sinds 2009 haalde Shell al 100 miljoen vaten het gebied.

Voor de oliewinning werkt Shell samen met SBM Offshore, die het boorplatform voor de Braziliaanse kust bouwde. De oliereservoirs bevinden zich op een diepte van bijna tweeduizend meter. Volgens de Telegraaf is de strategie van Shell een succes. Topman Ben van Beurden wil meer oliewinning uit olie- en gasvelden uit diepzeevelden, met Parque das Conchas maar ook deelname aan het Libra-project in de Golf van Mexico moet dat lukken.