Dit is hoe Duitse media de overwinning van AfD brengen

Duitse kranten kiezen niet voor foto’s van jubelende politici van de rechts-nationalistische partij.

Daags na de overwinning van de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) bij de verkiezingen in drie Duitse deelstaten, hebben de Duitse kranten op hun voorpagina’s vooral aandacht voor premier Winfried Kreschmann, leider van de Groenen, die voor het eerst de grootste partij werden in een deelstaat.

De Groenen werden de grootste in Baden-Württemberg (30,3 procent), de SPD in Rijnland-Palts (36,3 procent) en Merkels CDU in Saksen-Anhalt (29,8 procent). Toch was AfD de grote winnaar bij de verkiezingen: de partij haalde in de drie deelstaten eenvoudig de kiesdrempel en werd in Saksen-Anhalt met 24,1 procent zelfs de tweede partij.

Verkiezingsuitslagen in de drie deelstaten.

Verkiezingsuitslagen in de drie deelstaten. Foto: NRC. Bloomberg, Die Zeit

De Duitse kranten Die Welt, Frankfurter Allgemeine, Süddeutsche Zeitung, Bild en Die Zeit plaatsen geen foto´s op de voorpagina van feestvierende AfD’ers of van AfD-leider Frauke Petry, maar kiezen veelal voor de saaiere premier Kreschmann.

Frankfurter Allgemeine:

Twitter avatar JPBellido Juan Pablo Bellido #EnPortada Mañana en FRANKFURTER ALLGEMEINE (ALEMANIA) https://t.co/Qr49CQoK5w

Bild:

    • Etienne Verschuren