Brein mag gegevens uploaders torrent-sites verzamelen

Stichting Brein mag gebruikersgegevens van uploaders verzamelen en opslaan en begint daar per direct mee.

Website van Isohunt, een site waar (via torrents) illegaal films of boeken kunnen worden gedownload. Marco de Swart/ANP

Wie geregeld illegaal content verspreidt via torrents of films en series via Popcorn Time kijkt, is vanaf maandag iets minder veilig voor Stichting Brein. De organisatie, die opkomt voor de belangen van eigenaars van auteursrechten, mag de gebruiksgegevens gaan verzamelen van mensen die muziek, films of series uploaden via torrents. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maandag bepaald.

Brein gaat nu met behulp van een systeem gegevens als IP-adressen en gebruikersnamen verzamelen en opslaan. Gebruikers die vaak voorkomen in de database zijn vooral interessant voor Brein, naar hen wordt nader onderzoek ingesteld. Om herhaling vast te stellen, mogen de opgeslagen gegevens tot twaalf weken bewaard blijven. De personen die na deze selectieprocedure overblijven, komen permanent terecht in een antipiraterijbestand.

Frequente uploaders

Brein-directeur Tim Kuik zegt dat de stichting meteen aan de slag gaat met het systeem om uploaders aan te pakken:

“Dit kunnen frequente uploaders zijn, maar ook uploaders die minder vaak voorkomen maar wel steeds met een recent product.”

Twitter avatar TimKuik Tim Kuik Ook uploaders die als bron fungeren voor illegale torrentsites komen aan de beurt https://t.co/jrO2g7nChY

“Het gaat niet alleen om uploaders van films en series op torrent-sites en Popcorn Time, maar ook om uploaders van boeken, muziek en games”, aldus Kuik in een reactie. De hoogte van de boete hangt volgens hem af van iemands persoonlijke omstandigheden, maar loopt al snel in de duizenden euro’s. “Vorig jaar is een tiental uploaders geïdentificeerd. De schikkingsbedragen liepen op tot 12.500 euro.”

Gebruikers identificeren gaat nog niet

Brein mag nu persoonsgegevens verzamelen en opslaan, maar het weet niet wie er zich achter een IP-adres schuilhoudt. Daarvoor moet Brein eerst aankloppen bij internetproviders, die terughoudend zijn in het verstrekken van klantgegevens. Vaak moet een rechter bepalen of een provider de NAW-gegevens moet verstrekken aan Brein. Wanneer de rechter Brein in het gelijkstelt, ontvangt het de persoonsgegevens en kan vervolgens een waarschuwing geven, een schikking voorstellen of de uploader dagvaarden.

De stichting hoopt dat deze manier van gegevens verzamelen rechters sneller zullen overtuigen tot het inwilligen van hun verzoek. “Notoire uploaders adviseer ik dan ook nog eens goed na te denken, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee”, aldus Kuik.

    • Bas Tooms