Hogeschool weigert tijdschrift Folia

Feministische studente Matilda Medard (19) stond zaterdag topless op de open dag van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) om het studentenblad Folia uit te delen. Hiermee protesteerde zij tegen de weigering van de HvA om op de open dag Folia te verspreiden omdat er blote borsten op stonden.

Het coverartikel van Folia ging over de Boobie Bible, een boek van studentengroep Feminist Committee (FemCom). De Boobie Bible bevat een staalkaart aan studentenborsten, gefotografeerd door Medard, om het taboe op blote borsten te slechten. FemCom wil studentes duidelijk maken dat ze niet hoeven te voldoen aan het schoonheidsideaal dat mannen hen opleggen.

Folia in een boze brief: „Door het blad te verwijderen wekt de HvA de indruk dat deze discussie niet gevoerd zou mogen worden.” Dit zou haaks staan op belangrijke waarden van het hoger onderwijs als „vrijheid van meningsuiting, discussie en kritiek”.

De leiding van de hogeschool vreesde dat de borsten bezoekers van de open dag zouden afschrikken, en vindt voorts dat ze niet verplicht is om Folia te verspreiden. Woordvoerder Paul Helbing in Folia: „Als je thuis bezoek krijgt, kijk je ook eerst wat er op de koffietafel ligt. Er komt een heel gemêleerd publiek af op de open dagen.”

Medard op de site van Folia: „Veel mensen zeggen dat ze het een topactie vinden. Anderen durven niet eens naar me te kijken, terwijl die gêne dus nergens voor nodig is.”