Ageas treft schikking van 1,2 miljard euro in Fortis-zaak

De Belgische verzekeraar Ageas is de rechtsopvolger van Fortis, dat in 2008 kopje onder ging.

Bank en verzekeraar Fortis maakte zich volgens de Hoge Raad in 2007 schuldig aan wanbeleid.
Bank en verzekeraar Fortis maakte zich volgens de Hoge Raad in 2007 schuldig aan wanbeleid. Foto: Koen Suyk / ANP

De Belgische verzekeraar Ageas heeft een schikking getroffen van 1,2 miljard euro met verzekeraars en verzekerden in een serie rechtszaken over onder meer misleiding van aandeelhouders door rechtsvoorganger Fortis. Dat laat Ageas maandag weten in een gezamenlijk persbericht met organisaties die rechtszaken hadden aangespannen tegen Fortis.

De schikking wordt getroffen met de organisaties Deminor, Stichting FortisEffect, Stichting Investor Claims Against Fortis (SICAF) en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De partijen zullen het gerechtshof vragen de voorgestelde schikking bindend te verklaren voor alle aandeelhouders van Fortis die in aanmerking komen voor Collectieve Afwikkeling Massaschade (WCAM). Ageas trof de schikking ‘zonder erkenning van enige fout’.

Bart de Smet, voorzitter van de raad van bestuur van Ageas, laat weten “zeer verheugd” te zijn met de regeling:

“We hopen dat zij die voor deze schikking in aanmerking komen tevreden zullen zijn met de uitkomst, en dat op deze manier Ageas, zijn stakeholders en alle betrokkenen deze moeilijke en onzekere periode kunnen afsluiten.”

Kopje onder

Fortis ging in 2008 kopje onder. De bank en verzekeraar maakte zich volgens de Hoge Raad schuldig aan wanbeleid rondom de overname van ABN Amro in 2007.

Ageas is de rechtsopvolger van Fortis en wordt al jaren geconfronteerd met een stortvloed aan rechtszaken en schadeclaims.