Acht jaar cel geëist tegen ‘horrortandarts’

Een Franse officier van justitie heeft acht jaar cel geëist tegen de Nederlander Mark van N.

Vorige week bekende de Nederlander Mark van N. al schuld. Foto: Koen Suyk / ANP

De openbaar aanklager in het Franse Nevers heeft maandag acht jaar cel geëist tegen de Nederlandse ‘horrortandarts’ Mark van N. voor het verminken en oplichten van patiënten in de periode 2008 tot 2012. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

De 51-jarige Van N. wordt ervan beschuldigd minstens 120 patiënten te hebben verminkt door zijn ‘behandelingen’ in zijn praktijk in het plaatsje Château-Chinon in de Franse regio Morvan. Hij bekende vorige week op de eerste dag van zijn proces schuld.

Plezier om pijn

Volgens aanklager Lucile Jaillon-Bru is alleen al het onnodig trekken van een gezonde tand verminking volgens het strafrecht. In het geval van Van N. ging het nog veel verder: Van N. zou kaken hebben gebroken en delen van instrumenten in het tandvlees hebben laten zitten. Zijn patiënten kregen last van bloedvergiftiging en snel terugkerende abcessen.

Van N. zei vorige week dat hij na de dood van zijn vrouw in 2003 niet meer in anderen geïnteresseerd was. Hij herinnert zich naar eigen zeggen niet veel van de gevallen die in de aanklacht worden opgevoerd. Volgens de aanklager is er echter geen sprake van een verzachtende omstandigheid:

“In onze nachtmerrie van Morvan is er slechts ruimte voor hebzucht, onverschilligheid ten opzichte van de ander of zelfs het plezier om pijn.”

    • Etienne Verschuren