Aandeelhouders akkoord met fusie Ahold-Delhaize

99.97 procent van de Ahold-aandeelhouders ging akkoord met de fusie. Bij Delhaize was dat 99,58 procent.

Dick Boer (CEO Ahold) en voorzitter Jan Hommen (R) van de raad van commissarissen Ahold tijdens de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van het supermarktconcern Ahold.
Dick Boer (CEO Ahold) en voorzitter Jan Hommen (R) van de raad van commissarissen Ahold tijdens de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van het supermarktconcern Ahold. Foto Koen van Weel / ANP

De aandeelhouders van Ahold en Delhaize zijn maandag akkoord te gaan met een fusie met de Belgische supermarktreus Delhaize. Het plan is om het samengaan van de twee ketens tot Koninklijke Ahold Delhaize medio dit jaar af te ronden.

Twitter avatar AholdNews Ahold News Ahold shareholders approve proposed merger with Delhaize with 99.97% of votes

Een overweldigende meerderheid van 99,97 procent van de Ahold-aandeelhouders gaf aan de fusie te steunen. Bij Delhaize ging 96,72 procent akkoord.

Het hoofdkantoor van Koninklijke Ahold Delhaize komt in Zaandam te staan. De supermarktreus heeft straks 6.500 winkels in Europa en de Verenigde Staten, waar in totaal meer dan 375.000 werknemers in dienst zijn.

Twitter avatar AholdNews Ahold News Ahold Chairman Jan Hommen: “we appreciate the overwhelming support, and shareholders’ confidence in the future of Ahold Delhaize”

‘Synergiebonus’

De fusie moet 500 miljoen euro voordeel opleveren, onder meer door te besparen op inkoop- en overheadkosten. Als beloning wilden de bestuurders zichzelf hiervoor een ‘synergiebonus’ toekennen. Frans Muller, topman van Delhaize, kon 1,5 miljoen euro in aandelen tegemoetzien. Voor Dick Boer van Ahold was dat circa 1 miljoen euro.

Onmiddellijk na de aankondiging van deze bonus klonk er luide weerstand onder de aandeelhouders. Hierop besloten de bestuurders van de bonus af te zien, omdat die “niet op eenzelfde brede draagvlak kon rekenen [...] als de voorgestelde fusie als geheel.”

De fusie tussen Ahold en Delhaize werd vorig jaar in juni aangekondigd. Gezamenlijk zijn de bedrijven goed voor 54 miljard euro omzet.