Cultuur

Anbang koopt weer eens iets: een hotelketen deze keer

Foto: AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Anbang koopt weer wat. De Chinese verzekeraar, en eigenaar van het Nederlandse Vivat, trekt 6,5 miljard dollar uit om Strategic Hotels & Resorts te kopen. Dat schrijft de Financial Times.

Buitenlands vastgoed is voor Chinese financiële instellingen interessant gezien de economische problemen in China.

Strategic is eigenaar van zestien luxe hotels in de Verenigde Staten. De overname is opmerkelijk. Slechts drie maanden geleden kocht Blackrock Strategic en haalde de investeerder het hotelbedrijf van de beurs.

Shell en Kawasaki werken samen om waterstof te vervoeren

Oliebedrijf Shell wil samen met het Japanse Kawasaki technologie ontwikkelen om waterstof op zee te vervoeren. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

Kawasaki is al langer bezig technologie te ontwikkelen om energie op te wekken uit waterstof. Shell heeft veel expertise met het vervoer van brandstof. De twee bedrijven hopen een proefproject te doen waarbij ze tegen 2030 660.000 ton waterstof naar Japan verschepen, ongeveer 1,5 procent van het totale energieverbruik van het land.

Mysterieuze miljoenentransactie van New York naar Manilla

De Filippijnse witwasautoriteit onderzoekt een aantal transacties van de Amerikaanse rekening van een bank uit Bangladesh naar de Filippijnen. In totaal is er 100 miljoen dollar illegaal overgemaakt. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk, net als wie er achter de operatie zit. Wel klinkt het juicy. Via Swift, het internationale bankiersysteem, is vanaf de rekening van de Bangladesh Bank bij de Federal Reserve Bank of New York het geld overgemaakt. Bij de transacties werden de juiste codes gebruikt, wat mogelijk duidt een inside job.