Meerdere doden bij aanval op strand Ivoorkust

Er zijn de laatste tijd meer aanslagen gepleegd op hotels in West-Afrika: in november in Mali en in januari in Ivoorkust.

Veiligheidstroepen onderweg naar Grand-Bassam.
Veiligheidstroepen onderweg naar Grand-Bassam. Foto Joe Penney / Reuters

In een toeristenoord in Ivoorkust hebben terroristen zondag het vuur geopend, melden verschillende Franse media.

Volgens de Ivoriaanse president Ouattara zijn er veertien burgers en twee soldaten gedood, schrijft persbureau Reuters. Eerder liepen de berichten over het aantal doden uiteen, van twee tot vijftien. De Franse autoriteiten melden dat er minstens een Franse burger onder de doden is.

De aanslag is opgeëist door Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM), meldt BBC Africa.

Twitter avatar akwasisarpong Akwasi Sarpong AQIM claims Ivory Coast’s #Bassam beach resort attack, in Telegram feed message seen by @BBCAfrica Security correspondent @Tomi_Oladipo

De aanslag vond plaats in Grand-Bassam, een kustplaats in de buurt van Abidjan, economisch de belangrijkste stad van Ivoorkust. Volgens RFI, dat zich baseert op het Ivoriaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, vond de aanslag plaats bij drie hotels en op het aangrenzende strand.

Franse en Ivoriaanse militairen rukten uit. Zes aanvallers zijn gedood, zei de president van Ivoorkust.

Er worden de laatste tijd meer aanslagen gepleegd op hotels in West-Afrika. In november vielen er 27 doden bij een aanslag op een hotel in buurland Mali. In een ander buurland van Ivoorkust, Burkina Faso, vielen in januari 28 doden bij een gijzeling op een hotel, waaronder een Nederlander.

Beide aanslagen waren het werk van Al Mourabitoun, een beweging gelieerd aan AQIM.