‘Schilderijen van Francis Bacon gestolen’

Volgens El País zijn de werken gezamenlijk zo’n 30 miljoen euro waard.

"Three Studies of the Human Body" van Francis Bacon. Welk werk van de schilder gestolen is, is nog niet bekend.
"Three Studies of the Human Body" van Francis Bacon. Welk werk van de schilder gestolen is, is nog niet bekend. ANP / Marcel van Hoorn

Uit een woning in Madrid zijn vijf schilderijen van de Britse schilder Francis Bacon gestolen. Dat schrijft de Spaanse krant El País zondag. De werken zijn gezamenlijk zo’n 30 miljoen euro waard.

De diefstal vond al in juni vorig jaar plaats, maar is nu pas bevestigd door de Spaanse autoriteiten. Volgens de krant is de eigenaar een voormalige vriend van Bacon. Om welke schilderijen het precies gaat, is niet bekend.

De krant noemt de roof het werk van “professionals”. De dieven wisten het alarm te blokkeren en lieten geen vingerafdrukken achter. In de woning zijn geen beveiligingscamera’s en buurtbewoners hebben niks gezien. De politie denkt dat de doeken nog in Spanje zijn.

De in Dublin geboren Bacon leefde van 1909 tot 1992 en wordt gezien als een belangrijke expressionistische schilder uit de vorige eeuw. Zijn drieluik Three Studies of Lucian Freud uit 1969 werd in 2013 in New York geveild voor 106,2 miljoen euro.