Politie rolt hennepkwekerijen op in Noord-Brabant

In Eindhoven werd bij het blussen van een brand per toeval een hennepkwekerij ontdekt.

In Eindhoven werd per toeval een hennepkwekerij gevonden bij het blussen van een brand. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

In Noord-Brabant zijn zaterdag vijf hennepkwekerijen opgerold. Dat laat de politie zondag weten in meerdere persberichten.

De politie deed invallen in Waalwijk, Sprang-Capelle, Berkel-Enschot en Roosendaal. In Eindhoven werd per toeval een hennepkwekerij aangetroffen bij het blussen van een brand. Toen de brandweer arriveerde bleek in het huis een wietplantage aanwezig te zijn met zo’n 150 planten. In Roosendaal werd de grootste hennepkwekerij opgerold: in vier kweekruimtes stonden daar in totaal 642 planten. Alle wietplantages zijn ontruimd en de planten zijn vernietigd. Vijf bewoners werden opgepakt.

Brabantse drugshandel

De drugshandel is in het zuiden van Nederland uitgegroeid tot een ware industrietak, schreven Esther Wittenberg en Bram Endedijk vorige maand in NRC. Al enkele jaren is de oprukkende georganiseerde criminaliteit een doorn in het oog van de Brabantse politie, justitie en gemeentebesturen, zo stelden zij.

Eerder dit jaar nam het hennepteam van de politie Zeeland West-Brabant 6.200 hennepplanten en 5.000 stekken in beslag. In totaal werden elf personen aangehouden.

Vorig jaar juni deed de politie in Noord-Brabant in het kader van een groot onderzoek naar internationale drugshandel invallen in Roosendaal en Etten-Leur. Het ging toen om een drugslijn voor wiet en hasj van Noord-Brabant naar Frankrijk. De drugslijn werd gerund door een Roosendaalse familie.

    • Etienne Verschuren