Zeker 34 doden bij nieuwe aanslag in Ankara

Ook zijn er 125 gewonden. Vorige maand vielen er 29 doden bij een aanslag met een autobom in de Turkse hoofdstad.

Meerdere voertuigen zijn verwoest bij de explosie in Ankara.
Meerdere voertuigen zijn verwoest bij de explosie in Ankara. Foto Erol Ucem / AFP

In het centrum van Ankara is zondag een zware bomaanslag gepleegd. Er zijn zeker 34 doden gevallen volgens de Turkse minister van Volksgezondheid, meldt persbureau Reuters. Daarbij zouden één of twee daders zitten. Er liggen 125 gewonden in het ziekenhuis, waarvan negentien ernstig.

Twitter avatar CNNTURK_ENG CNN Türk ENG #BREAKING First official statement on explosion in Ankara: Governor’s office says 27 people killed, 75 wounded #Turkey

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat het gaat om een aanslag met een autobom. De gouverneur van Ankara zei dat eerder op de avond ook: “De explosie werd veroorzaakt door een voertuig vol explosieven.”

Beelden van de plek van de explosie:

In een reactie heeft de Turkse president Erdogan gezegd “terrorisme op z’n knieën te dwingen”:

“Ons volk hoeft zich geen zorgen te maken, de strijd tegen terrorisme zal met succes eindigen.”

Waarschuwing

Vorige maand vielen er al 29 doden bij een eerdere aanslag met een autobom in Ankara. Die vond plaats in de regeringswijk Kızılay. Ook de explosie van zondag vond daar in de buurt plaats, nabij Güvenpark. Meerdere voertuigen zijn verwoest.

Waarschuwing

De Amerikaanse ambassade waarschuwde op 11 maart dat er informatie was over plannen voor aanslagen op Turkse overheidsgebouwen in Ankara. “Amerikaanse burgers moeten dit gebied vermijden,” stond in een statement, volgens de Turkse krant Hürriyet.

Zondagavond besloot de rechtbank in Ankara de toegang tot enkele websites, waaronder Facebook en Twitter, af te sluiten, meldt Reuters. Afbeeldingen van de aanslag werden gedeeld op de sociale media. Vorig jaar blokkeerde Turkije Twitter nadat er foto’s werden gedeeld van een openbaar aanklager die onder schot werd gehouden.

TAK

De aanslag van vorige maand werd uiteindelijk door de Koerdische TAK-beweging opgeëist. Vroeger was TAK gelieerd aan de PKK. TAK zei dat de aanslag de “fascistische Turkse staat in het hart heeft geraakt”.

In de afgelopen maanden zijn er in het zuidoosten van Turkije operaties van het Turkse leger aan de gang tegen meerdere Koerdische groeperingen, waaronder ook de PKK. Daar zijn veel burgerdoden bij gevallen. Ook Koerden in Syrië zijn door Turkije bestookt.

Meerdere aanslagen die op Turkse politiebureau’s en andere doelen zijn gepleegd in de laatste maanden worden door Turkije aan Koerdische groeperingen toegeschreven.