Oostenrijkse minister: sluit meer Europese grenzen

Nu de Balkanroute gesloten is voor vluchtelingen wil de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken voorkomen dat vluchtelingen via andere wegen naar Noord-Europa gaan.

Uitzicht op de snelweg E45 vlak voor de Brennerpas aan de Oostenrijks-Italiaanse grens.
Uitzicht op de snelweg E45 vlak voor de Brennerpas aan de Oostenrijks-Italiaanse grens. Foto Paul Neuray / ANP

Nu de zogeheten Balkanroute gesloten is voor vluchtelingen wil de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Sebastian Kurz, voorkomen dat vluchtelingen andere routes gaan gebruiken om in Noord-Europa aan te komen. Om die reden pleit hij ervoor dat de routes door Italië en langs de Middellandse Zee ook dichtgaan. In de Duitse krant Bild am Sonntag zegt hij:

“De stroom vluchtelingen naar Midden-Europa is voorbij, via welke route dan ook. De grenzen moeten gesloten blijven.”

Kurz: Europa mag niet de controle verliezen

Volgens Kurz kunnen de grenzen pas weer open als de vluchtelingenstroom naar Europa flink is afgenomen of zelfs is opgedroogd. De minister vindt ook dat Europese landen moeten opletten dat ze niet de controle verliezen nu er een principe-deal met Turkije is gesloten.

Het aantal vluchtelingen in Griekenland blijft stijgen sinds de grenzen richting de zogeheten Balkanroute zijn gesloten.
Volgens de Griekse regering zijn er inmiddels 44.000 mensen. Eerder gaf Athene aan dat het land maximaal 31.000 mensen kan herbergen.

Op de Griekse eilanden wachten bijna 9.000 mensen op een kans om naar het vasteland te reizen. In en rond Athene bevinden zich 11.000 vluchtelingen.

Deal met Turkije

Maandag sloot de EU een principeakkoord met Turkije over het onder controle brengen van de migratie. In Brussel kwamen 28 EU-leiders bijeenkomen voor een ingelaste top, samen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Het idee is nu: meer legale migratie naar Europa in ruil voor het tegenhouden van vluchtelingenboten.

Turkije is bereid om migranten die illegaal naar Europa komen terug te nemen, als EU-landen erkende Syrische vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen toelaten. Daarnaast wil Turkije dat het proces om Turken visumvrij naar Europa te laten reizen en dat de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU worden versneld.

Als reactie op die principedeal, zegt Kurz nu dat Europa de touwtjes in handen moet blijven houden.

“Vluchtelingen moeten daarnaast in Griekenland blijven en niet verder naar Duitsland of Oostenrijk reizen.”

Lees ook: de analyse van NRC-correspondent in Brussel Stéphane Alonso: Migratietop met Turkije moet EU soelaas bieden.

Duitsland kan grote rol spelen

De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann is van mening dat Duitsland een grote rol in de vluchtelingenproblematiek kan spelen. In de krant Österreich verzoekt hij Duitsland dringend een bovengrens aan de opname van vluchtelingen te stellen. Faymann:

“Alleen als Duitsland een richtgetal noemt en enkel migranten uit crisisgebieden opneemt, komt er een einde aan de wanordelijke migratie.”