Marokkaans protest tegen Ban Ki-moon

De secretaris-generaal van de VN zou tot woede van Marokko gezegd hebben dat de Westelijke Sahara “bezet” is.

Demonstranten in Rabat.
Demonstranten in Rabat. Foto Fadel Senna / AFP

Een grote menigte in Rabat is zondag de straat op gegaan om z’n woede te uiten over uitspraken van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, meldt persbureau Reuters. De Zuid-Koreaan neemt volgens de Marokkaanse regering geen neutraal standpunt meer in over het conflict rond de Westelijke Sahara sinds hij het vorige week over een “bezetting” gehad zou hebben.

Marokko meent dat de Westelijke Sahara bij de zuidelijke provincies van het land hoort. Het protest in Rabat werd georganiseerd door de regering. Getuigen zeggen dat demonstranten met busladingen tegelijk naar de stad werden vervoerd en dat de treinen gratis waren. De demonstranten spraken hun steun uit aan de koning. Ze scandeerden “de Sahara is van ons, de koning is van ons”.

Schattingen over het aantal deelnemers lopen sterk uiteen: sommige persbureaus spreken over tienduizenden deelnemers, de Marokkaanse overheid beweert dat er drie miljoen Marokkanen de straat op zijn gegaan. Rabat, de hoofdstad van Marokko, heeft bijna 600.000 inwoners, de agglomeratie rond de twee miljoen.

Vredesmissie

Het merendeel van de landen erkent Marokko’s claim op de Westelijke Sahara, dat rijk aan fosfaat is, niet. Het Sahrawi-volk en de aan dat volk gelieerde strijdgroep Polisario, strijden voor onafhankelijkheid van het gebied. Sinds 1991 is er sprake van een wapenstilstand tussen de Polisario en Marokko.

Ban zou zijn gewraakte uitspraken gedaan hebben tijdens een bezoek aan een Polisario-kamp in Algerije. Daarbij zei hij dat de VN pogingen moet herstarten om tot een oplossing van het conflict te komen.

In de Westelijke Sahara is een vredesmissie van de VN aanwezig. Die werd april vorig jaar met een jaar verlengd.