Marco Rubio wint in Washington D.C.

Ted Cruz won de voorverkiezingen in Wyoming met een overtuigende meerderheid. Democraat Hillary Clinton won op het eilandgebied de Noordelijke Marianen.

Marco Rubio deelt zaterdag handtekeningen uit aan zijn fans.
Marco Rubio deelt zaterdag handtekeningen uit aan zijn fans. AP / Nick Tomecek

De Republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio heeft de voorverkiezingen gewonnen in Washington D.C. Zijn concurrent Ted Cruz won in de staat Wyoming. Bij de enige Democratische voorverkiezingen zaterdag, op het eilandgebied de Noordelijke Marianen, pakte Hillary Clinton de winst.

Rubio versloeg met 37 procent van de stemmen zijn opponent John Kasich nipt, die had 36 procent. Dat meldt The New York Times. Cruz won in Wyoming met een overtuigende meerderheid: hij kreeg 68 procent van de stemmen.

Dinsdag zijn er beslissende voorverkiezingen voor Rubio, Cruz en Kasich. NRC-correspondent Guus Valk blikte vast vooruit:

“Die dag wordt duidelijk of zij nog iets te zoeken hebben in de Republikeinse voorverkiezingen. Vijf grote staten organiseren die dag voorverkiezingen. Een van die staten is Florida, de staat die Marco Rubio in de Senaat vertegenwoordigt. Ook Ohio, waar John Kasich gouverneur is, staat op het programma.”

Valk schreef dat als koploper Trump in Florida of Ohio wint, het zo goed als voorbij is voor Rubio en Kasich:

“De enige hoop van Rubio en Kasich (en eigenlijk ook Cruz) is dat niemand de benodigde 50 procent van de gedelegeerden haalt, waardoor de partij zonder kandidaat in juli naar de Conventie in Cleveland gaat. Op zo’n contested convention zouden ze Trump kunnen afzetten. Voorwaarde is dat iedereen mee blijft doen: als iemand uitstapt, wordt de kans op een absolute meerderheid voor Trump groter.”

Veel onrust bij Trump-bijeenkomsten

Zowel vrijdag als zaterdag werden bijeenkomsten van Trump flink verstoord. In Dayton, Ohio bestormde een man zaterdag het podium. Hij werd tegengehouden door vier agenten van de geheime dienst. Trump maakte zijn speech nog af.

Later op de dag waren er protesten tijdens een bijeenkomst van de miljardair in Cleveland en zaterdagavond wachtten volgens persbureau Reuters enkele honderden demonstranten Trump op bij een samenkomst in Kansas City. De lokale politie meldde dat er pepperspray werd ingezet.

Vrijdag werd een bijeenkomst in Chicago afgelast, nadat grote protesten tot geweld hadden geleid. Voor- en tegenstanders van de Republikein gingen met elkaar op de vuist. Afgelopen maanden waren er meer incidenten als Trump ergens een toespraak hield: soms werden bijvoorbeeld journalisten of betogers aangevallen.