Kijken: Zo gaat het eraan toe bij de ‘Super Bowl van Alaska’

Een buitenbasketbalveldje in Toksook Bay, een klein plaatsje in het westen van Alaska. Fragment uit 'I am Yup'ik'/ via Vimeo

Midden in een sneeuwstorm stapt een jeugd-basketbalteam van Alaska in een vliegtuigje om honderden kilometers verderop een competitiewedstrijd te spelen. Het hele jaar trainen ze in hun afgelegen woonplaats om een paar keer per jaar uit te komen tegen een ander team. Voor zo’n wedstrijd moeten ze vliegen of een paar uur met sneeuwscooters door metershoge sneeuw rijden; wegen zijn er nauwelijks.

Twee jonge Amerikaanse regisseurs, Daniele Anastasion en Nathan Golon, maakten er een korte documentaire (17 minuten) over: I am Yup’ik. De film, die zich afspeelt in het afgelegen Toksook Bay in Alaska, werd dit jaar genomineerd voor een prijs door het Sundance Film Festival, het grootste Amerikaanse filmfestival voor de onafhankelijke film.

De ‘Super Bowl van Alaska’

Het verhaal draait om een 16-jarige jongen, Byron, hét talent van het team. De kijker wordt in een rustig tempo zijn belevingswereld ingezogen: eerst zie je hem trainen op school en thuis spelen met zijn vrienden. Gaandeweg neemt de spanning toe: samen met zijn team gaat hij naar “de Super Bowl van de YK Delta“. Er is niets dat de inwoners van Yukon meer verbindt dan basketbal, zegt een van de geïnterviewden. (Yukon ligt in het westen van Canada. In het plaatsje Toksook Bay, waar dit verhaal zich afspeelt, wonen 617 mensen.)

De spanning stijgt

Winnen de spelers van Toksook Bay? Bekijk hieronder de film. Let ook op de cheerleaders: zij moedigen hun team aan met prachtige pompons, niet zoals we ze kennen van Amerikaanse cheerleaders, maar geheel in stijl met de traditie van de Eskimo’s. Een rij veren bij elkaar gehouden met kleurrijke gevlochten handvatten gaan de lucht in.

ESPN's 30 for 30 Short | I Am Yup'ik from GoodFight Media on Vimeo.

    • Carlijn Vis