Kerry: 600 strijders van IS gedood in Syrië

Door de bombardementen van de internationale coalitie zou IS 3000 vierkante kilometer terrein hebben verloren en 600 strijders.

De Franse Minister Jean Marc Ayrault (l) en de Amerikaanse minister va Buitenlandse Zaken John Kerry in Parijs op zondag 13 maart. Foto Gonzalo Fuentes / AP)

In de afgelopen drie weken heeft de terreurgroep Islamitische Staat (IS) zeshonderd strijders verloren, door de bombardementen van de internationale coalitie geleid door de Verenigde Staten (VS). Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Parijs tijdens een ontmoeting met een aantal van zijn Europese collega’s, zo meldt persbureau AFP.

In Syrië heeft de terreurgroep volgens Kerry 3000 vierkante kilometer aan terrein verloren. Kerry is in Parijs om met de Franse, Duitse Italiaanse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken te spreken over de situatie in Syrië.

Staakt-het-vuren

Vorige maand bereikten de VS en Rusland een akkoord over een staakt-het-vuren tussen het Syrische regime en oppositiegroepen. De Syrische oppositieleider Riad Hijab sprak op Syrische televisie van een “voorlopig akkoord” en een “tijdelijke wapenstilstand”. Aanvallen op groeperingen die door de VN-Veiligheidsraad als terroristisch beschouwd worden, zoals IS en Jabhat al-Nusra, vallen niet onder het staakt-het-vuren.

Rusland en de VS steunen partijen die in Syrië tegenover elkaar staan. De VS hebben hun steun uitgesproken voor de oppositiegroepen, terwijl Rusland de belangrijkste bondgenoot van president Assad is. Beide landen bombarderen terreurgroepen in het land.

Kerry zei eind februari op een persconferentie in de Jordaanse hoofdstad Amman dat de VS bij het standpunt blijft dat de Syrische president Assad moet aftreden.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.

Het geweld gaat door

Ondanks het akkoord gaat het geweld in Syrië onverminderd voort. De burgeroorlog, die al bijna vijf jaar duurt, heeft tot nu toe aan meer dan 250.000 mensen het leven heeft gekost. Op het moment dat de VS en Rusland een voorlopig akkoord bereikten, vonden er bomaanslagen plaats in Homs en Damascus. Er vielen ruim 100 doden en meer dan 200 mensen raakten gewond. De aanslagen werden opgeëist door IS.

    • Carlijn Vis