Ajax laat net als PSV punten liggen

De Amsterdammers spelen thuis met 2-2 gelijk tegen NEC en profiteren niet van het puntenverlies van PSV.

Ajacieden Arek Milik (l) en Anwar El Ghazi balen na afloop van de wedstrijd. Foto: ANP

Ajax heeft zondag niet kunnen profiteren van het gelijke spel van PSV zaterdag tegen sc Heerenveen (1-1). Het elftal van trainer Frank de Boer kwam voor eigen publiek tegen NEC niet verder dan een gelijkspel (2-2).

Zo begint Ajax zondag in het Philips-stadion met een achterstand van een punt aan de topper tegen PSV. Arek Milik schoot Ajax in de zestiende minuut op voorsprong. De Pool profiteerde van een slippertje van Navarone Foor, die zich daarvoor drie minuten later met de gelijkmaker revancheerde (1-1).

Ajax nam in de 51e minuut weer de leiding toen Rens van Eijden een voorzet van Amin Younes in eigen doel werkte (2-1). Cristian Santos tekende in de 82e minuut voor de gelijkmaker. De spits zal geen spijt hebben dat hij in beroep is gegaan tegen een schorsing. Hij bezorgde NEC vorige week ook al een zege op Heracles Almelo (1-0).

Vitesse - Feyenoord

Feyenoord heeft zondag opnieuw een overwinning kunnen bijschrijven. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst won in Arnhem met 2-0 van Vitesse, door doelpunten in de laatste twintig minuten van Michiel Kramer en invaller Bilal Basaçikoglu. De aanvallers bezorgden Feyenoord de vierde zege op rij, na eerdere overwinningen op FC Utrecht, AZ (halve finale beker) en SC Cambuur.

De Rotterdamse ploeg nam door de winst op Vitesse de derde plaats op de ranglijst weer over van AZ. Beide clubs hebben 46 punten, maar het doelsaldo van Feyenoord is iets beter. Vitesse bleef op 40 punten staan.

Aanvoerder Dirk Kuijt van Feyenoord kreeg in Arnhem zijn vijfde gele kaart van het seizoen en mist daardoor volgende week de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Terence Kongolo viel geblesseerd uit. (ANP)

FC Utrecht - ADO

FC Utrecht heeft zondag tegen ADO Den Haag een 2-0 voorsprong verspeeld. Het duel in de Galgenwaard eindigde in 2-2. Voor de rust scoorde het productieve spitsenkoppel Sébastien Haller en Ruud Boymans voor de thuisploeg. Na de pauze bezorgden Danny Bakker en Mike Havenaar de Hagenaars een verdiend punt in het wel spannende, maar niet bepaald hoogstaande duel.

Voor Timo Letschert, voor het eerst opgenomen in de voorselectie van bondscoach Danny Blind, begon het duel vervelend. Al binnen een kwartier moest de centrale verdediger van FC Utrecht met een schouderblessure van het veld.

Halverwege de eerste helft kwam het tot dat moment nauwelijks gevaarlijke FC Utrecht op voorsprong met een schitterend doelpunt. Haller nam een moeilijke bal van Rico Strieder fraai aan en haalde meteen uit. Doelman Martin Hansen was kansloos. Het was alweer het veertiende competitiedoelpunt van de Franse spits.
Kort voor de rust verdubbelde FC Utrecht de marge. Op aangeven van Andreas Ludwig kwam het doelpunt op naam van Boymans, de andere Utrechtse spits.

Conform de verhoudingen was die riante voorsprong niet, want ADO Den Haag was zeker niet de mindere. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de Hagenaars meteen na de pauze de aansluitingstreffer maakten. Bakker scoorde uit een vrije trap de 2-1. Na dik een kwartier sloegen de Hagenaars opnieuw toe. De behendige Edouard Duplan leverde een prima voorzet af die spits Havenaar dankbaar binnen kopte: 2-2.

In de spannende slotfase kreeg ADO Den Haag de beste mogelijkheden de volle buit uit Utrecht mee te nemen, maar met name invaller Ruben Schaken liet enkele kansen onbenut. (ANP)

Heracles - SC Cambuur

Heracles Almelo heeft na vier nederlagen op rij weer een overwinning behaald in de eredivisie. De ploeg versloeg voor eigen publiek hekkensluiter SC Cambuur: 3-1.

De Friezen kwamen in Almelo verrassend op voorsprong door een schot van Jack Byrne. Heracles herstelde zich in de tweede helft door een doelpunt van uitblinker Wout Weghorst. Invaller Robin Gosens beloonde het offensief van de thuisclub een kwartier voor tijd en bracht zijn team op voorsprong. Diep in blessuretijd bracht Iliass Bel Hassani de eindstand op het scorebord.

Heracles blijft door de zege meedoen in de strijd om Europees voetbal. SC Cambuur zag De Graafschap zaterdagavond voorbij komen en blijft laatste staan in de eredivisie. (ANP)