Triomf AfD, zware slag voor CDU bij deelstaatverkiezingen

CDU lijdt pijnlijke nederlaag bij Duitse deelstaatverkiezingen. AfD beleeft een grote doorbraak.

AfD-leider Frauke Petry (l) en mede-oprichter van de partij Albrecht Glaser vieren de verkiezingsoverwinning.
AfD-leider Frauke Petry (l) en mede-oprichter van de partij Albrecht Glaser vieren de verkiezingsoverwinning. Foto: John Macdougal / AFP

Bij verkiezingen in de Duitse deelstaten Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saksen-Anhalt heeft de christen-democratische CDU twee zware nederlagen geleden. De rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) beleefde een grote doorbraak, wijzen exitpolls uit.

Zondag om 18.00 sloten de stembussen. De CDU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel blijft volgens prognoses alleen de grootste partij in Saksen-Anhalt (29,8 procent). In die deelstaat stevent AfD af op een enorme doorbraak en lijkt het met 24,2 procent de tweede partij te worden. In Baden-Württemberg lijken de Groenen de grootste partij te worden (30,3 procent). In Rijnland-Palts geldt dat voor de sociaaldemocraten van de SPD (36,2 procent). Die partij lijdt wel nederlagen in Baden-Württemberg (van 23,1 naar 12,7 procent) en Saksen-Anhalt, waar het op een vierde plaats staat met een magere 10,7 procent.

Pijnlijke nederlaag

NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel spreekt van een “pijnlijke nederlaag voor CDU”. Waar de deelstaatverkiezingen vooraf werden gezien als een graadmeter voor de populariteit van het vluchtelingenbeleid van bondskanselier Angela Merkel, kunnen aan de voorlopige uitslagen moeilijk conclusies worden verbonden: zowel de Groenen als de SPD steunden Merkel in haar vluchtelingenstandpunt.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Vluchtelingencrisis was hoofdthema, maar is Merkel nu afgestraft? Haar partijgenoten die vandaag verloren namen afstand van haar. #Duitsland
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel ..maar Merkel deelt in de nederlaag: had CDU wél gewonnen in RijnlandPalts en BadenWürttemberg had dat haar positie in Berlijn wel versterkt

Alternative für Deutschland

De rechts-nationalistische AfD haalt naast in Saksen-Anhalt ook in Baden-Württemberg (15,1 procent) en Rijnland-Palts (12,6) eenvoudig de kiesdrempel van 5 procent. Het hoge aantal stemmen voor AfD roept volgens Eijsvoogel vragen op over de relatie tussen AfD en de andere partijen:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Grote vraag nu AfD in alle drie deelstaten meer dan 10 procent heeft, is de vraag hoe andere partijen omgaan met deze partij en haar aanhang

AfD-leider Frauke Petry reageert tegenover persbureau AP vol zelfvertrouwen op het voorlopige verkiezingsresultaat:

“Boven alles zien we in deze verkiezingen dat stemmers zich in groten getale afkeren van de grote gevestigde partijen en stemmen op onze partij.”