Grote demonstraties tegen Braziliaanse regering

Het land maakt een economische en politieke crisis door. Betogers eisen het vertrek van de president.

Demonstranten in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia willen dat president Dilma Rousseff aftreedt.
Demonstranten in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia willen dat president Dilma Rousseff aftreedt. Foto: Evaristo Sa / AFP

In zeker achttien steden in Brazilië zijn zondag tienduizenden demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering. Zij eisen het vertrek van president Dilma Rousseff. Volgens persbureau Reuters verliepen de protesten zonder incidenten.

De demonstraties van zondag zijn de laatste in een reeks antiregeringsdemonstraties in Brazilië. Er wordt geprotesteerd tegen de politieke onmacht het land uit de diepe economische recessie te halen waarin het verkeert. Brazilië maakt momenteel de grootste politieke- en economische crisis door in jaren.

Corruptieschandaal

Ook heeft het vertrouwen in de politiek een flinke deuk opgelopen na een corruptieschandaal waarbij oud-president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva officieel in staat van beschuldiging werd gesteld. Tegen Lula lopen aanklachten vanwege het witwassen van grote sommen geld en identiteitsfraude. Lula is de voorganger van Rousseff en wordt gezien als haar politieke mentor.

De protesten van zondag kunnen belangrijk zijn in het Braziliaanse congres, waar president Rousseff zwaar onder vuur ligt. Volgens peilingen zou Rousseff, die in 2014 voor een tweede termijn van vier jaar werd gekozen, niet worden gesteund door meer dan 50 procent van de kiezers. Bovendien loopt er momenteel een afzetprocedure tegen de politica.