Dokter drong aan op opname piloot Germanwings

De 27-jarige co-piloot liet het vliegtuig opzettelijk crashen in de bergen in Zuid-Frankrijk. Alle 150 inzittenden kwamen om.

Een foto genomen in maart vorig jaar. Een Franse reddingswerker wordt omhoog gelift langs puin van de crash.
Een foto genomen in maart vorig jaar. Een Franse reddingswerker wordt omhoog gelift langs puin van de crash. Anne-Christine Poujoulat

Een arts drong er twee weken voor de crash nog op aan dat piloot Andreas Lubitz zich zou laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat schrijven onderzoekers van de Franse luchtvaartdienst BEA zondag in hun definitieve rapport, meldt AP. Ook blijkt dat verschillende antidepressiva werden aangetroffen in het stoffelijk overschot van Lubitz.

De 27-jarige co-piloot van het verongelukte toestel van Germanwings, liet het vliegtuig (een Airbus320 van Barcelona naar Düsseldorf) vorig jaar maart opzettelijk crashen in de bergen in Zuid-Frankrijk. Hij zette een scherpe daling in, die acht minuten duurde. De andere piloot werd buitengesloten en bonsde op de deur, maar kon niet naar binnen. Alle 150 inzittenden van het toestel kwamen om.

Volgens de onderzoekers wijzen signalen erop dat Lubitz sinds eind 2014 te kampen had met een psychotische depressie. Hij bezocht in de maanden voor de crash verschillende dokters. In zijn stoffelijk overschot werden verschillende antidepressiva aangetroffen: Citalopram en Mirtazapine, naast slaapmiddel Zopiclone, zo schrijft AP.

Bij de presentatie van het tussentijdse rapport werd al duidelijk dat geen van van de artsen de werkgever van Lubitz had ingelicht. De co-piloot informeerde volgens de onderzoekers zelf niemand over de waarschuwingen die hij kreeg van artsen.

Aanbevelingen

De onderzoekers doen een aantal aanbevelingen op het gebied van wetgeving over vliegverkeer. Medische professionals zouden bijvoorbeeld verplicht moeten zijn om autoriteiten te waarschuwen als de psychische gesteldheid van een piloot een gevaar zou kunnen vormen voor anderen. Tot nu toe regelden landen zelf in hoeverre een arts zich aan zijn zwijgplicht moet houden.

Duitse dokters mogen voorbijgaan aan de privacy van een patiënt, als ze vrezen dat de persoon een direct gevaar vormt voor zichzelf of anderen. Maar volgens de BEA zijn de Duitse regels erg strict en vrezen artsen voor hun baan als ze privacygevoelige informatie te snel doorgeven aan autoriteiten.

Cockpit op slot

Een opmerkelijke andere aanbeveliging is dat de regels over de cockpit niet moeten worden aangepast. De cockpit kan alleen van binnenuit worden geopend, die veiligheidsmaatregel was ingevoerd na de aanslagen van 11 september in New York. Volgens de BEA is het nog net zo belangrijk om piloten te beschermen tegen aanvallers van elders in het vliegtuig.

Het doel van het rapport was aanbeveligingen doen om vergelijkbare rampen in de toekomst te voorkomen. Er loopt nog een ander onderzoek naar eventuele criminele aansprakelijkheid.