Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto: ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Natuurorganisaties moeten de markt op

Natuurbeschermers als projectontwikkelaars. Dat is de toekomst, volgens het Financieele Dagblad. Organisaties belast met de taak de natuur te beschermen zijn steeds vaker op zoek naar investeerders om tegen rendement projecten te bekostigen, schrijft de krant.

Dat is noodgedwongen. De subsidie van de Rijksoverheid is gedaald van een miljard euro in 2010 tot 418 miljoen euro in 2014. Banken en investeerders spelen daar op in. Ze ontwikkelen vaker investeringsfondsen waar een positieve bijdrage aan natuur en milieu een vereiste zijn.

Bij het Kadaster driedimensionaal inschrijven

Het is vreemd, stelt de Volkskrant: al eeuwen worden gebouwen driedimensionaal gebouwd, maar inschrijven bij het Kadaster kan alleen maar met platte kaarten.

Dat leidt met regelmaat tot juridische onduidelijkheden en akkefietjes. Er komt nu ook verandering in. Voor het eerst zal een gebouw in 3D worden ingeschreven. Het betreft het nieuwe station in Delft, juist omdat de eigendomsconstructie ingewikkeld is en dit veel beter in 3D weergegeven kan worden. De tunnel en fietsenstalling zijn van ProRail, de stationshal is van de NS en de grond is van de gemeente, net als de kantoren.

Marktwaakhond: Schiphol en KLM moeten oppassen

Slecht nieuws voor Schiphol en KLM. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt gaat bekijken of de luchtvaartmaatschappij niet te veel voordeel geniet op het vliegveld. Dat zegt directeur Chris Fonteijn van ACM in Trouw.

Volgens de toezichthouder geniet KLM voordelen op Schiphol. Die zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat KLM Schiphol relevant maakt als middelpunt van een internationaal netwerk. De ACM wil nu gaan kijken of KLM ook voordelen geniet die niks te maken hebben met het relevant houden van Schiphol.