Chinees Han Tianyu wint wereldtitel shorttrack

De Nederlandse mannen stelden teleur in Seoul. De 18-jarige Friese Suzanne Schulting eindigde verrassend als vijfde.

Han Tianyu viert het winnen op de 3000 meter.
Han Tianyu viert het winnen op de 3000 meter. Kim Hong-Ji / REUTERS

De Chinees Han Tianyu (19) heeft zondag in het Zuid-Koreaanse Seoul de wereldtitel shorttrack veroverd. Hij sloot de superfinale over 3000 meter met winst af. Bij de vrouwen pakte de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong (19) de wereldtitel.

De prestaties van de Nederlandse mannen in Seoul vielen tegen. Freek van der Wart kwam als enige in de buurt van finales, maar eindigde uiteindelijk op de achttiende plaats.

Sportman van het jaar 2015 Sjinkie Knegt kon zijn wereldtitel niet verdedigen. Bij een val vorige maand tijdens de wereldbekerfinale in Dordrecht liep Knegt gebroken ribben en een scheurtje in zijn lever op. De schaatser moest zijn seizoen voortijdig beëindigen.

Debutante Schulting verrast

De 18-jarige Suzanne Schulting eindigde bij de WK shorttrack in Seoul verrassend als vijfde. De Friese won de afsluitende superfinale over 3000 meter en klom daarmee drie plaatsen in het klassement. Zilver was voor de Canadese Marianne St-Gelais werd tweede en de Britse Elise Christie werd derde.

Op de aflossing pakten de Chinese mannen de wereldtitel, de Nederlandse mannen (naast Van der Wart ook Mark Prinsen, Dennis Visser en Itzhak de Laat) waren gediskwalificeerd. Er zou verkeerd zijn gewisseld. De Zuid-Koreaanse vrouwen pakten met de aflossingsploeg ook de wereldtitel.

Doping bij shorttrackers

Een aantal Russische schaatsers heeft afgelopen tijd positief getest op het gebruik van het verboden middel meldonium. Daaronder was ook shorttracker Semen Elistratov (25), in het verleden vaak een geducht tegenstander van Knegt. Ook de Russische shorttrackster Ekaterina Konstantinova (20) zou het verboden middel hebben gebruikt.