Cees Fasseur, schrijver van boeken over Oranjes, overleden

Hij was van origine jurist, maar vergaarde bekendheid met koninklijke biografieën, waarin hij onder meer over de Greet Hofmans-affaire schreef.

Cees Fasseur op archiefbeeld. Foto Freek van Asperen / ANP

Cees Fasseur, bekend door zijn boeken over verschillende leden van het Koninklijk Huis, is op 77-jarige leeftijd overleden. Dat hebben zijn familie en uitgeverij zondag bekendgemaakt.

Van origine was Fasseur jurist. Hij studeerde en doceerde later rechten aan de Universiteit van Leiden. Daarna werkte hij op ministerie van Justitie en was hij rechter in Amsterdam. Hij maakte onderdeel uit van de Commissie Davids die in 2009 rapporteerde over de politieke besluitvorming die vooraf ging aan het steunen van de Irakoorlog die in 2003 begon.

Lees ook ons uitgebreidere in memoriam : Fasseur was een verteller, geen zedenmeester

Koninklijk Huis

Fasseur werd geboren in Nederlands-Indië. Veel van zijn geschiedkundige werk had betrekking op Nederlands-Indië en Indonesië. De meeste bekendheid verwierf hij met een biografie van Wilhelmina, waar verschillende delen van verschenen, en een boek over het huwelijk van Juliana en Bernhard. Voor dat laatste boek kreeg Fasseur exclusief toegang tot het archief van het Koninklijk Huis. Hij beschreef in het boek ook de Greet Hofmans-affaire.

De aanwezigheid van deze alternatieve genezers leidde tot een verwijdering tussen Juliana en Bernhard, omdat Hofmans steeds meer invloed op de koningin kreeg. Die affaire haalde de buitenlandse pers, maar in Nederland werd er maar mondjesmaat over geschreven. In het boek Juliana & Bernhard, Verhaal van een huwelijk 1936-1956, publiceerde Fasseur als bijlage ook het rapport van de commissie Beel uit 1956 over de affaire, dat tot die tijd geheim was gebleven.

Dat Fasseur toegang kreeg tot het privéarchief van de Oranjes, kwam hem op kritiek te staan van collega-historici als Gerard Aalders. Dat hij toegang kreeg zou komen omdat hij Oranjegezind was en het werk van Fasseur viel niet voor anderen te controleren, omdat hij als enige het archief in mocht.

Licht ironisch

In 2014 kwam een boek van Fasseur uit over het leven van Piet Gerbrandy, premier in ballingschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat werd lovend besproken door NRC:

De Gerbrandy-biografie is een echte ‘Fasseur’. Het boek is vlot geschreven en op een licht ironische toon, die echter nooit ontaardt in debunking of goedkoop effectbejag.

Binnenkort verschijnt met Dubbelspoor een autobiografie van Cees Fasseur.

    • Joram Bolle