Raadsfracties spreken Aboutaleb tegen over massale arrestatie De Kuip

Vorige maand werden bij een demonstratie bij De Kuip 326 mensen aangehouden. Achteraf blijkt dat er van tevoren wel overleg was met de politie.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb (m) tijdens een wedstrijd van Sparta tegen de Go Ahead Eagles in februari. Foto Bas Czerwinski / ANP

Voorafgaand aan de grote demonstratie bij De Kuip in Rotterdam, waarbij vorige maand 326 mensen werden aangehouden, is er wel overleg geweest tussen de politie en leden van de organisatie. Dat schrijven de raadsfracties D66, VVD, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren in een brief met 57 nieuwe vragen over de massale arrestatie op 21 februari. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei eerder in de raad dat er geen “serieus aanspreekpunt” was voor de demonstratie.

De raadsfracties menen dat er wel degelijk voorafgaand aan de demonstratie contact is geweest tussen de voetbaleenheid van de politie en organisatoren van de demonstratie. Zij schrijven:

“Wij hebben concrete signalen ontvangen dat er ook sprake is geweest van overleg over de wijze waarop de demonstratie kon plaatsvinden en dat er afspraken zijn gemaakt over de te volgen route.”

Ouders met kinderen ook opgepakt

De Feyenoordfans demonstreerden vanwege de slechte prestaties van hun club en de rol van het bestuur daarin. De demonstratie liep uit de hand toen supporters zich bij stadion De Kuip richting het Maasgebouw begaven, waar het bestuur van de club zit.

De voetbalfans werden op hun route ingesloten in een steeg. Volgens de burgemeester was dat om tactische redenen, omdat de kans bestond dat ze door de achteropkomende supporters onder de voet zouden worden gelopen. Vervolgens braken er ongeregeldheden uit en werd besloten de supporters als groep aan te houden.

Raadsleden hadden er vooral grote moeite mee dat ouders met hun kind of kinderen ook zouden zijn opgepakt. Volgens Aboutaleb zijn die ertussenuit gehaald, “omdat we er 100 procent van uitgaan dat vaders met een klein kind niet uit zijn op rellen”.

    • Carlijn Vis