Zij regelde de ontmoeting tussen El Chapo en Sean Penn

Actrice Kate del Castillo is fan van de drugsbaron. The New Yorker schreef een longread over hoe zij een relatie opbouwden.

Kate del Castillo, in augustus 2014. Foto Nick Ut / AP

In de Spaanstalige wereld is ze bekend als drugssmokkelaar. De Mexicaanse actrice Kate del Castillo vertolkte namelijk de rol van Teresa Mendoza in de tv-serie La Reina del Sur (De Koningin van het Zuiden). Haar personage laat zich door verliefdheid verleiden om in de drugshandel te stappen.

Del Castillo (43) is in het echte leven groot fan van Joaquín Guzmán Loera, beter bekend als de drugsbaron El Chapo, die vorig jaar door een tunnel uit de gevangenis ontsnapte. Ze regelde de omstreden ontmoeting tussen El Chapo en de bekende Amerikaanse acteur en regisseur Sean Penn.

Tijdschrift The New Yorker schreef een uitgebreide reconstructie over hoe de relatie tussen Del Castillo en de drugsbaron uiteindelijk leidde tot de beruchte ontmoeting.

Bloemen

Die relatie begint met een bericht dat Del Castillo op 9 januari 2012 op internet zet:

“Vandaag geloof ik meer in El Chapo Guzmán dan in regeringen die de waarheid voor mij verborgen houden. [...] Mr. Chapo, hoe cool zou het zijn als je zaken zou doen met de goeden? Kom op, señor, je zal de held van alle helden zijn. Laten we liefde uitwisselen, jij weet hoe. Ik hou van jullie, Kate.”

Haar steunbetuiging aan een van de beruchtste drugsbazen ter wereld komt haar op veel kritiek te staan. Haar moeder beschrijft Del Castillo als iemand die “handelt zonder na te denken over de gevolgen”.

Film over El Chapo

El Chapo wil Del Castillo bloemen sturen, maar hij kan haar adres niet vinden. In de zomer van 2014 krijgt de actrice een telefoontje van een handlanger van de drugsbaas. El Chapo wil een film over zichzelf laten maken en de rechten aan Del Castillo geven. El Chapo vindt haar “moedig”. En hij is een fan van haar in La Reina del Sur. Ze zegt meteen ja.

Een klein jaar later ontsnapt El Chapo. Ze viert het “heugelijke” nieuws. Niet veel later vraagt Sean Penn of Del Castillo hem kan helpen om een interview te regelen. Dat lukt, begin oktober.

Hoe loopt dit af? Lees het verhaal in The New Yorker. (Lengte: bijna 7.000 woorden. Leestijd: ongeveer 30 minuten)
    • Menno Sedee