Bergbeklimmers omgekomen bij lawine in Italiaanse Alpen

Onder de slachtoffers zijn vijf Italianen en een Oostenrijkse. Eén persoon raakte gewond.

Archieffoto van een lawine uit 2015 in Nepal. Foto Roberto Schmidt

In de Italiaanse Alpen zijn zes bergbeklimmers om het leven gekomen bij een lawine. Dat hebben de hulpdiensten zaterdag laten weten, meldt persbureau AFP. Onder de slachtoffers zijn vijf Italianen en een Oostenrijkse.

Volgens de politie bevonden zich vijftien mensen op de berg op het moment van de lawine. Acht klimmers zijn ongedeerd. Eén Oostenrijkse is gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht in Bruneck. Sommigen hebben zich op eigen kracht uit de sneeuwdeken kunnen redden.

De lawine overviel de groep mensen aan het einde van de ochtend op een hoogte van ruim 3.300 meter in de regio Monte Nesovo (ook bekend als Schneebiger Nock), vlakbij de Oostenrijkse grens. De groep liep boven de boomgrens om later naar beneden te skiën. Het lawinegevaar was die ochtend ingeschat op twee op een schaal van vijf en in de middag opgeschaald naar drie.

De tekst gaat verder onder het kaartje.

Monte Nevoso:

Honderd reddingswerkers

Nadat het personeel van een nabijgelegen hut alarm had geslagen, zijn Italiaanse hulpdiensten een grootschalige zoekactie begonnen. In totaal zijn honderd reddingswerkers ingezet. Met honden en prikstokken gingen zij op zoek naar meerdere mogelijke slachtoffers.

Ook werden enkele helikopters ingezet, die door de grote hoogte op weinig brandstof moesten vliegen.

Vaker dodelijke lawines in de regio

In dezelfde Italiaanse regio, Alto Adige, hebben vaker dodelijke lawine-ongelukken plaatsgevonden. Op 2 mei 2015 overleden vier bergbeklimmers door een lawine. In juni 2013 kwamen zes mensen om in twee opeenvolgende lawines.

Vorige maand kwamen vijf mensen om door een lawine in het Oostenrijkse Tirol. Even daarvoor had in Zwiterland een lawine aan zeven mensen het leven gekost. In september kwamen in de Franse Alpen zeven mensen om het leven bij een lawine. Ook raakte daarbij een persoon zwaargewond.

    • Casper van der Veen
    • Menno Sedee