Ze stopte nooit officieel, maar Rio komt te vroeg voor Anky

Drievoudig olympisch kampioene Van Grunsven voedt graag de geruchten over een mogelijke rentree op de Spelen

Hoe een simpel trainingsfilmpje op Facebook een enorme geruchtenstroom creëerde, bewees Anky van Grunsven. De dressuuramazone (48) plaatste beelden van een „lekkere rit” met haar paard Bon Bravour. Het verhaal was voor velen geschreven. Van Grunsven zou een nieuwe topper aan het klaarstomen zijn voor komende Olympische Spelen.

„Ik hou er wel van om een beetje te teasen”, zegt Van Grunsven grijnzend. De goedlachse Brabantse is dit jaar voor het eerst voorzitter van het grote paardensportevenement Indoor Brabant in Den Bosch. Ze heeft het stokje overgenomen van de overleden Gerrit Jan Swinkels. „Het was een goede training en met zo’n filmpje hou ik de mensen toch een beetje wakker”, zegt ze. „Van: hé, ze kan het nog. Dat is het leuke aan sociale media.”

Tegenover de pers sloot Van Grunsven nooit uit dat ze nog eens actief zou zijn op een Olympische Spelen. Om de geruchtenstroom nog maar een beetje te voeden. De Nederlandse dressuurequipe in Rio de Janeiro bestaat uit vier actieve ruiters. Europees kampioenen Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Diederik van Silfhout lijken zeker van deelname, maar voor de vierde plaats geldt nog een vacature. „Dat wordt geen Anky van Grunsven”, zegt de trotste voorzitter nu. Paardensportbond KNHS maakte vrijdagmiddag tijdens Indoor Brabant bovendien een longlist bekend met potentiële kandidaten voor Rio, zonder Van Grunsven.

„Ik ben officieel nooit gestopt, laat dat duidelijk zijn. Ik moet alleen wel realistisch zijn. Dit paard is er nog niet klaar voor. Ik denk er binnenkort Lichte Tour mee te kunnen rijden. Dat is dus nog geen Grand Prix-niveau. Ik sluit het nog steeds niet uit dat ik er nog ooit zal staan, maar Rio komt te vroeg.”

Van Grunsven gaat wel als toeschouwer met haar kinderen naar de Spelen, „want dat heb ik ze beloofd”. En als coach van de Belgische amazone Fanny Verliefden. Coachen is waar ze momenteel, los van Indoor Brabant, druk mee is. De KNHS was op zoek naar een assistent van bondscoach Wim Ernes, die strijdt tegen een hersentumor. Sinds vrijdag krijgt Ernes hulp van ruiter Johan Rockx. Was Van Grunsven niet gevraagd? „Nee. En ik weet ook niet of ik een goede bondscoach ben. Mijn man Sjef Janssen is dat bijvoorbeeld wel. Ik ben emotioneler. Hij staat meer boven zo’n team en ik werk liever met individuen samen. Maar ook dit sluit ik niet uit. In de paardensport weet je nooit hoe het loopt.”

    • Robert Hüsken