Wees helder over strategie

De energiemarkt ondergaat een structurele transformatie van fossiele brandstoffen naar groene energie. Bedrijfsstrategieën in de industrie worden hierop aangepast, maar de omslag kost tijd. Zo willen bedrijven als Eon en RWE niet per se vast houden aan centrales die draaien op fossiele energie, maar worden ze met hoge (directe) kosten geconfronteerd als ze die sluiten. Daarom kiest Eon ervoor ze af te stoten. Bijkomend voordeel is dat beleggers hierdoor de keuze hebben om (alleen) te investeren in de ‘schone’ tak. In onze ogen doet een energiebedrijf er goed aan om moeilijke beslissingen zo snel mogelijk te nemen en helder informatie te geven over de strategie. Door de combinatie van de stijgende kosten van CO2-uitstoot en de toenemende druk van de publieke opinie is een ding duidelijk: bedrijven die op de toekomst voorbereid willen zijn zullen moeten overgaan naar groene(re) energie.