Vrouw in bedrijfstop past vaak op het geld

Vrouwelijke bestuurders zijn veel vaker financieel directeur dan bestuursvoorzitter of gewoon lid van een raad van bestuur. Bij de 84 Nederlandse, beursgenoteerde bedrijven zijn zestien vrouwen bestuurder, van wie acht in de functie van financieel directeur (cfo). Slechts twee vrouwen waren als ceo de eindverantwoordelijke van de raad van bestuur: Herna Verhagen van PostNL en Nancy McKinstry van uitgever Wolters Kluwer. Daarnaast zijn vijf vrouwen gewoon lid van de raad van bestuur en is een van hen directeur risicobeheersing (cro). Dat blijkt uit data van hoogleraar Mijntje Lückerath, met als peildatum augustus vorig jaar.

De groei van het aantal vrouwelijke bestuurders komt grotendeels voor rekening van de financieel directeuren. Sinds 2010 nam het aantal vrouwen met een bestuursfunctie toe met elf bestuurders, van wie er zeven financieel directeur zijn. Mogelijk komt dat doordat vrouwen minder risico’s nemen dan mannen, zegt Lückerath, en je ze „dus goed op het geld kunt laten passen”. Bovendien is volgens haar de geschiktheid voor de positie van financieel directeur makkelijker aantoonbaar op basis van een cv dan die van bestuursvoorzitter.

Lunch voor vrouwelijke cfo’s

De cijfers laten zien dat van de kleine groep vrouwen die een toppositie vervult (zestien vrouwen op bijna tweehonderd mannen), de meerderheid dus nog altijd niet het roer in handen heeft. Een ceo, zegt Lückerath, wordt eerder gekozen op basis van bijvoorbeeld visie, algemeen leiderschap en charisma. „Dat zijn eigenschappen die nog altijd eerder bij mannen worden gezien dan bij vrouwen.”

Wellicht is het stijgende aantal vrouwelijke financieel directeuren een opmaat naar een toename van het aantal vrouwelijke bestuursvoorzitters, zegt Sandra Lutchman, directeur van de stichting Talent naar de Top. De stichting organiseert jaarlijks een lunch voor vrouwelijke cfo’s, waarvoor steeds ongeveer dertig uitnodigingen verstuurd worden. Hoewel er geen lijst wordt bijgehouden van het totale aantal vrouwelijke financieel directeuren van grote, Nederlandse bedrijven, geeft dat wel een indicatie.

Lutchman vermoedt dat het aantal vrouwelijke cfo’s toeneemt doordat de functie zich ontwikkelt van „puur financieel naar een bredere rol als spin in het web” – en die rol zou vrouwen beter passen en ook meer aantrekken.

    • Geertje Tuenter
    • Anne Dohmen