Vind nu een vriend voor een praatje

Ontmoetingsapps, die mensen aan elkaar koppelen zonder de verwachting van een relatie of seks, groeien en bloeien. „Het echte werk moet live gebeuren, zonder telefoons.”

Pieter (24) zit te wachten in het Amsterdamse café De Ysbreker. Drie kwartier geleden heeft hij via een app een koffieafspraak gemaakt met een wildvreemde. Wat hij wil? „Gewoon een beetje praten, wat gezelligheid.” Hij is niet per se op zoek naar seks of liefde. Meer naar aanspraak, contact. Een nieuwe vriend of kennis.

Pieter heeft zijn afspraak gemaakt via de app ohello, die drie weken geleden in Nederland is gelanceerd. Het systeem is simpel: de gebruiker geeft aan zin te hebben in een afspraak, vervolgens krijgen vijftien andere ohello-gebruikers die zich in de omgeving bevinden, een uitnodiging. De eerste die ja zegt, wordt aan Pieter gekoppeld. Ohello kiest vervolgens een geschikte locatie, precies tussen de twee gebruikers in. Drie kwartier later zit je samen tafel.

Ohello is bedoeld om „contact te faciliteren”, zegt oprichter Brian de Hond (32). „Het gaat niet per se om dates, maar om ontmoetingen. Een hello.” Sinds de lancering hebben zich meer dan 20.000 gebruikers aangemeld, vooral in grote steden. De meesten zijn tussen de 18 en de 30 jaar. „Onze gebruikers zijn klaar met die bubbel van het telefoonscherm”, zegt De Hond. „Zo veel speelt zich tegenwoordig digitaal af, dat mensen helemaal vergeten hoe het is om eens spontaan op iemand af te stappen en kennis te maken.”

Nerd Night

Na dating-app Tinder blijkt ook ‘vrinder’ aan te slaan. Ontmoetingsapps, die mensen aan elkaar koppelen zonder de verwachting van een relatie of seks, zijn wereldwijd in opmars. Met meer dan 250 miljoen gebruikers is Meetup, dat mensen met dezelfde interesses met elkaar in contact brengt, veruit de grootste. De ‘meetups’ die deze zaterdagavond in Amsterdam plaatsvinden variëren van een simpele ‘Socialize Meetup’, tot een speciale ‘Nerd Night’ en een ‘Bollywood Dance Party’.

Joeri van Heijningen (27) profiteerde tijdens zijn stage bij een theater in Londen van Citysocializer, dat mensen in grote steden aan elkaar koppelt als ze zin hebben om iets leuks te doen. Hij vond zo al snel een goede vriendin. Zonder de app was dat lastiger geweest, denkt hij. „Het is moeilijk om een sociale ingang te vinden in zo’n drukke stad. Iedereen heeft het tegenwoordig te druk om spontane ontmoetingen te hebben.”

De nieuwste Amerikaanse vriendschapsapp heet Hey!Vina en richt zich specifiek op vrouwen die op zoek zijn naar nieuwe vriendinnen. Na het invullen van een korte vragenlijst – Hou je meer van koffie of wijn? – wordt de gebruikster gekoppeld aan een potentiële best friend for life bij haar in de buurt. Hey!Vina werd begin februari gelanceerd en is in New York, San Francisco en Los Angeles al zo populair dat nieuwe gebruikers op een wachtlijst worden geplaatst.

Spontaniteit

Is dit de toekomst van het vrienden maken? Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in vriendschappen en sociale netwerken, betwijfelt dat. „Een vriendschap ontstaat geleidelijk als mensen langere tijd met elkaar optrekken en bezig zijn met dezelfde activiteiten.”

Mensen doen hun beste vrienden doorgaans op tijdens hun studie, blijkt uit haar onderzoek, zonder dat dat een vooropgezet doel is. „Niemand gaat zijn studententijd in met het idee: ik ga nu heel veel vrienden maken. Het gebeurt gewoon.” Die spontaniteit mist bij veel ontmoetingsapps. Volker acht het ontstaan van vriendschappen eigenlijk kansrijker met apps als Peerby of Neighbourgoods, waarmee je spullen kunt lenen van buren. Dan is het contact een bijproduct.

Via een app als Meetup vind je wel makkelijk gelijkgestemden. „Het zou kunnen dat mensen hierdoor nóg selectiever worden in hun vriendenkeuze.” Maar dan nog zal de app alleen een ‘opstapje’ kunnen zijn. Het echte werk moet live gebeuren.

    • Doortje Smithuijsen