Via Checkpoint Angela de nachtclub in

NRC vroeg schrijvers naar hun eerste gedachte bij het motto van het Boekenbal: Was ich noch zu sagen hätte

Met het 'Bis Bald Boekenbal' werd gisteravond op feestelijke wijze de 81ste Boekenweek geopend. Speciaal voor het Boekenweekthema – Duitsland – was de Stadschouwburg in Amsterdam vol gehangen met Duitse vlaggen. En na hun entree via de rode loper schudden ook Boekenweekgeschenkauteur Esther Gerritsen en Boekenweekessayist David van Reybrouck de hand van CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer vlak voor een houten controlpost: ‘Checkpoint Angela’.

De grote zaal van de Stadsschouwburg was omgebouwd tot een Berlijnse nachtclub uit de jaren dertig. Tijdens het programma, onder leiding van zanger en entertainer Sven Ratzke, werd eer betoond aan de overleden David Bowie. Verder waren er optredens van Fay Lovsky samen met sopraan Claron McFadden, het duo Joop Visser en Jessica van Noord, schrijfster Elfie Tromp en de New Yorkse drag queen Joey Arias. Voor hun slotact zongen Nick & Simon Guten Nacht, Freunde van Reinhard Mey.

De Boekenweek 2016 duurt tot en met zondag 20 maart. Het Boekenweekgeschenk van Esther Gerritsen, Broer, verschijnt in een oplage van rond de 650.000 en wordt door de boekhandel verstrekt bij besteding van ten minste 12,50 euro. Zink, het Boekenweekessay is geschreven door David Van Reybrouck.

    • Roderick Nieuwenhuis
    • Rosan Hollak