‘Syrische rebellengroep schiet gevechtsvliegtuig neer’

Het vliegtuig is waarschijnlijk van het Syrische leger. Het ligt gevoelig door de naderende vredesgesprekken.

Straaljagers in de oorlog in Syrië. Foto AP

Syrische rebellen hebben een gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten boven het westen van Syrië. Dat meldt persbureau Reuters, dat zich baseert op een rebellengroep en het Syrisch Observatorium voor de Rechten van de Mens (SOHR). Het vliegtuig is waarschijnlijk van het Syrische leger.

Rebellen en jihadistische groeperingen hebben eerder vliegtuigen uit de lucht geschoten, aldus Reuters. Nu ligt het incident extra gevoelig doordat komende maandag nieuwe vredesgesprekken starten tussen de oppositiegroepen en de regering van president Bashar al-Assad in Genève, geleid door de Verenigde Naties.

‘Staakt-het-vuren geschonden’

SOHR, dat vanuit Groot-Brittanië toegang zegt te hebben tot een uitgebreid netwerk, meldt dat de straaljager door twee hittezoekende raketten is neergehaald. Volgens de rebellengroep Jaish al-Nasr is luchtafweergeschut gebruikt.

Een bron binnen het leger van het Syrisch regime bevestigt tegen Reuters dat het vliegtuig is neergehaald toen het in de provincie Hama wilde landen. De bron noemt de aanval een schending van het staakt-het-vuren dat nu twee weken van kracht is.

Wapenlevering

Rebellengroepen hebben buitenlandse partners, zoals Saoedi-Arabië, om wapens gevraagd om zich te kunnen beschermen tegen Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen. Voor zover bekend zijn deze wapens nog niet geleverd uit angst dat ze in handen van terreurgroepen vallen, zoals Islamitische Staat (IS).

In januari viel IS een Syrisch regeringsvliegtuig aan vlakbij Damascus, waarbij de piloot werd gedood, volgens persbureau AFP.

Vredesgesprekken

De Syrische regering zal met een delegatie aanwezig zijn bij de vredesgesprekken in Genève, die maandag beginnen en door de Verenigde Naties zijn opgezet. Ze zullen zondag aankomen en niet langer dan 24 uur blijven als de oppositie niet opdaagt, liet de minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem weten, volgens persbureau AP.

De Hoog Onderhandelingscomité, een door Saoedi-Arabië gesteunde alliantie van oppositiegroepen, heeft laten weten te komen. De oppositie wil in ieder geval dat Assad niet in een toekomstige regering een rol vervult.

De laatste ronde van de vredesonderhandelingen moet de opmaat vormen voor de presidentsverkiezingen in Syrië, zei VN-gezant Staffan de Mistura vrijdag. Syrië heeft die oproep van de VN afgewezen.

Op 3 februari werden vredesonderhandelingen gestaakt toen het regime luchtaanvallen uitvoerde boven Aleppo, gesteund door Rusland. Nu is een staakt-het-vuren van kracht, bedoeld om de partijen weer om de tafel te krijgen in Genève.

    • Menno Sedee