Soms op de mat, meestal in de lucht

Beter dan op de foto kun je taekwondo op bewegend beeld zien. Hier lijkt het of Jelle Plomp (18) springt, maar eigenlijk is hij altijd in de lucht. Als het Lelystadse supertalent vecht, lijkt hij alleen soms tussendoor even de mat aan te tikken. Zoals een rondschietende zwaluw heel even het water van de plas raakt als hij een vliegje oppikt. Twee jaar geleden, hij was toen vijftien, werd Jelle Nederlands kampioen taekwondo onder de 18 jaar, wat werd vastgelegd door een lokale omroep. Dus weten we dat de jonge Jelle voor de wedstrijd naar Franse rap luistert en al op zijn zesde met taekwondo begon. In de finale versloeg hij een veel grotere tegenstander, die onophoudelijk de voeten van Jelle voor zijn ogen zag flitsen. Jelles trainer: „Raken die boomstam, van die treffers bovenin pam-pam-pam.”

Vorige week vocht Jelle op de Fujairah open, in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij schopte het hoofd van zijn tegenstander zo snel en zo hard dat je even vreesde dat het er gewoon af zou vallen en naar een hoek van de mat zou rollen. Dat gebeurde niet, maar de wedstrijd was voorbij.

Dit weekend treedt Plomp aan bij het Open Nederlands kampioenschap. Ik zou al bukken als ik de eerste Franse beats uit zijn koptelefoon hoorde komen.

    • Arjen Fortuin