Twee Russische zeges in Thialf

Kopman Pavel Koelizjnikov geschorst wegens gebruik van het verboden middel meldonium? De Russische schaatsploeg toonde op de eerste dag van de wereldbekerfinale in Thialf veerkracht door twee van de drie individuele afstanden te winnen. „Ik was dubbel gemotiveerd om te winnen”, sprak sprinter Roeslan Moerasjov nadat hij vrijdag in 34,96 seconden als eerste was geëindigd op de 500 meter, vóór Ronald Mulder (35,05) en de Canadees Gilmore Junio (35,12). De Russische bondscoach Kosta Poltavets begroette daarna met gebalde vuist een tweede zege, toen Natalia Voronina de drie kilometer won bij de vrouwen. De Russische hield Jorien Voorhuis en landgenote Olga Graf achter zich. „De ploeg voelt veel steun vanuit Rusland”, reageerde Poltavets na afloop. Volgens de in Heerenveen woonachtige Oekraïner is de dopingaffaire vrijdag besproken op het hoogste niveau. „Poetin bemoeit zich er nu zelf mee. Het wordt gezien als een zaak van staatsveiligheid. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.” (NRC)