Twee Russische zeges bij wereldbekerfinale in Thialf

Kopman Pavel Koelizjnikov geschorst wegens gebruik van het verboden middel meldonium? De Russische schaatsploeg toonde op de eerste dag van de wereldbekerfinale in Thialf veerkracht door twee van de drie individuele afstanden te winnen.

„Ik was dubbel gemotiveerd om te winnen”, sprak sprinter Roeslan Moerasjov nadat hij vrijdag in 34,96 seconden als eerste was geëindigd op de 500 meter, vóór Ronald Mulder (35,05) en de Canadees Gilmore Junio (35,12).

De Russische bondscoach Kosta Poltavets begroette daarna met gebalde vuist een tweede zege, toen Natalia Voronina de drie kilometer won bij de vrouwen.

De Russische hield Jorien Voorhuis en landgenote Olga Graf achter zich. „De ploeg voelt veel steun vanuit Rusland”, reageerde Poltavets na afloop. Volgens de in Heerenveen woonachtige Oekraïner is de dopingaffaire vrijdag besproken op het hoogste niveau. „Poetin bemoeit zich er nu zelf mee. Het wordt gezien als een zaak van staatsveiligheid. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.”

Ronald Mulder had vrijdag tijdens naar eigen zeggen geen dubbel gevoel bij de zege van de Moerasjov op de eerste 500 meter. „Ik blijf hopen op eerlijke sport. Zo lang iemand niet positief heeft getest, is hij schoon wat mij betreft”, zei Mulder tegenover de NOS. „Anders is het echt niet leuk meer. Ik ben dan liever maar naïef.”

Mulder wilde natuurlijk niet om de pijnlijke actualiteit rond drievoudig wereldkampioen Koelizjnikov heen. De 21-jarige Rus ontbreekt in Heerenveen in afwachting van zijn schorsing. „Natuurlijk was er boosheid bij mij”, zei Mulder, die bijna twee jaar geleden voor de laatste keer individueel een wereldbekermedaille pakte. „Ik dacht: Pavel, wat doe je deze sport en deze afstand in het schaatsen aan? Laten we hopen dat het hierbij blijft. Het gaat in elk geval op de 500 meter nu weer over de eerste plaats. Koelizjnikov was de beste ooit. We vroegen ons af hoe we hem ooit nog zouden kunnen verslaan. Inmiddels is dat nu wel gebeurd, al zeg ik nogmaals dat het officiële oordeel nog moet komen.” (NRC, ANP)