Russen wisten al van meldonium

Russische sporters zijn betrapt op meldonium, dat sinds kort verboden is en volgens onderzoek duursporters helpt.

Russische wetenschappers deden al 25 jaar geleden onderzoek naar de prestatieverhogende werking van meldonium, dat sinds dit jaar op de dopinglijst staat. Een studie in opdracht van het sportministerie van de voormalige Sovjet-Unie concludeerde in 1990 al dat het middel werkt bij topatleten.

Russische sporters, onder wie tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelizjnikov zijn deze week betrapt op meldoniumgebruik. De affaire komt bovenop een enorm dopingschandaal binnen de Russische atletiekbond.

In Rusland waren de positieve effecten van meldonium al veel langer bekend. In een dissertatie uit 1990 beschreef de gezaghebbende wetenschapper Nikolaj Volkov (overleden in 2014 ) de resultaten van een proef onder achttien atleten, die elke dag een gram mildronate kregen toegediend. Volkov concludeerde dat de stof het aerobe vermogen (de zuurstofopname) stimuleerde en zorgde voor een „aanmerkelijke verbetering van de trainingsresultaten.” Vooral duursporters hadden hadden baat bij het middel.

Volkovs presenteerde veel onderzoeken naar middelen voor topatleten door het laboratorium van het Centrale Sportinstituut in Moskou, in opdracht van het ‘comité voor sport’ van de Sovjet-Unie.

De wereldantidopingorganisatie WADA heeft meldonium begin dit jaar op de dopinglijst gezet. Niet iedereen is het daarmee eens. Ivar Kalvins, de Letse wetenschapper die het middel in de jaren zeventig ontdekte, spreekt van een „politieke beslissing’’. Volgens Kalvins heeft meldonium geen effect op de prestaties van sporters, maar beschermt het hen slechts tegen overbelasting en stress.

Emeritus hoogleraar bewegingswetenschappen Harm Kuipers, vroeger betrokken bij het samenstellen van de dopinglijst, stelde in een interview met NRC dat de werking van meldonium onbewezen is. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei deze week dat Rusland van WADA wil horen waar- om meldonium op de lijst is gezet.

Russisch minister van Sport, Vitali Moetko, nam vrijdag „verantwoordelijkheid’’ voor het schandaal. Volgens hem blijven sporen van het middel mogelijk langer in het lichaam dan gedacht.

    • Steven Derix