‘Ruim helft ziektegevallen heeft geen medische oorzaak’

Dat stellen vrijwel alle arbodienstverleners, schrijft Trouw zaterdag.

Medicijnen op een nachtkastje bij een slapende vrouw.
Medicijnen op een nachtkastje bij een slapende vrouw. Foto Roos Koole / ANP

In ruim de helft van alle ziekteverzuimgevallen is er medisch gezien niets mis met een werknemer, stellen vrijwel alle arbodienstverleners. Vereniging van bedrijfsartsen NVAB schat dat dat percentage zelfs tussen de 70 en 80 procent ligt. Dat schrijft Trouw zaterdag.

Op dit moment ligt het gemiddeld ziekteverzuim op 4 procent. Arbodiensten denken dat als werkgevers meer aandacht besteden aan wat er privé en op het werk speelt bij hun personeel het verzuim gehalveerd kan worden. Volgens directielid Thea Hulleman van arbodienst Zorg van de Zaak zijn chefs er vaak wel van op de hoogte als een werknemer kampt met problemen, maar durven zij daar niet over te beginnen:

“Ga met die werknemer in gesprek, want spanningen gaan niet weg als iemand thuisblijft. Vraag hoe de werknemer geholpen kan worden. Misschien moet iemand tijdelijk worden ontlast. Als je het negeert, is de kans groot dat de werknemer voor langere tijd uitvalt en echt ziek wordt.”

Problemen en zorgen

Veel werknemers melden zich ziek om redenen die niet-medisch van aard zijn. Dat kan van alles zijn: geldzorgen, ruzie op het werk, relatieproblemen. Vaak is een persoon medisch gezien dan niet ziek, maar is er wel degelijk iets aan de hand waardoor werknemers denken het even niet meer aan te kunnen. NVAB-voorzitter Jurriaan Penders zegt hierover tegen Trouw:

“Ik wil niet zeggen dat werknemers die zich ziek melden de boel belazeren. Dat is maar een heel klein deel. Bij de meeste ziekmelders spelen kwesties waardoor ze zich even niet opgewassen voelen tegen het werk.”

Arbodienstverleners wijzen erop dat een slimmere omgang met ziekteverzuim in het belang is van zowel werkgevers als werknemers. Een ziek personeelslid kost tussen de 200 en 400 euro per dag. Die kosten zitten hem in doorbetaling van de werknemer, regelen van vervanging en in eventueel productieverlies.