Sir Ken Adam, ontwerper van decors van Dr. No,Goldfinger enYou Only Live Twice

Donderdag overleed op 95-jarige leeftijd sir Ken Adam, production designer van ruim 70 films, waaronder Dr. No, Goldfinger en You Only Live Twice. Bekendst waren zijn modernistische hoofdkwartieren van 007’s superschurken, weidse constructies van glas, metaal en natuursteen, zoals op een foto van de film Goldfinger is te zien. Zijn Oscars verdiende Adam met de intieme, overrijpe interieurs van pruikentijddrama’s Barry Lyndon (1975) en The Madness of King George (1994). Hij werd geboren als Klaus Adam, zijn welvarende Joodse familie vluchtte in 1934 voor de nazi’s naar Londen. In de oorlog ontwierp hij schuilkelders en werd hij RAF-piloot met Duits paspoort. Collega’s noemden hem ‘Heini the tankbuster’ In 1946 ging Adam als tekenaar aan de slag in de Britse filmindustrie, waar hij in de jaren vijftig opklom tot art director en production designer. (NRC)