Opnieuw massale protesten in Polen tegen regering

Aanleiding is de uitspraak van het hof dat een omstreden wet in strijd is met de grondwet.

Demonstranten houden nationale en EU-vlaggen vast. Foto Kacper Pempel / Reuters

Opnieuw hebben zaterdag tienduizenden Polen gedemonstreerd tegen de nationaal-conservatieve regering. Dat meldt persbureau Reuters. De aanleiding is de uitspraak van het grondwettelijk tribunaal dat een omstreden wet die de regering eind vorig jaar ondertekende in strijd is met de grondwet. Premier Beata Szydło heeft al meermaals aangegeven de uitspraak naast zich neer te leggen.

De betogers eisen dat de regering, onder leiding van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), de uitspraak van het Hof respecteert. De grootste demonstratie vond plaats in de hoofdstad Warschau. De demonstranten liepen van het Hof naar het paleis van de president. De gemeente schatte een opkomst van 50.000 personen. De demonstranten hielden zaterdag zowel nationale vlaggen vast als vlaggen van de Europese Unie. Ook zwaaiden ze met de grondwet.

Nieuwe wet

De nieuwe wet moet het grondwettelijk tribunaal hervormen. Een beslissing moet voortaan met een tweederde meerderheid genomen worden. Vóór het aannemen van de wet stelde PiS al vijf rechters van eigen keuze aan. Het tribunaal telt vijftien leden.

De wet kreeg veel kritiek, ook van de Europese Unie, en leidde tot demonstraties in Polen. Volgens critici leidt de wet ertoe dat het tribunaal zijn functie minder goed kan vervullen.

‘Democratie in gevaar’

Vrijdag werd bekend dat de Commissie van Venetië, een adviesorgaan van de Raad van Europa, in een kritisch rapport stelt dat de wet het functioneren van de democratie, mensenrechten en de rechtstaat in gevaar brengt. PiS-leider Jaroslaw Kaczynski noemde de uitspraken in het rapport “absurd”.

In december gingen ook al tienduizenden Polen de straat op, toen tegen de razendsnelle benoeming van de nieuwe, aan de regering loyale, rechters.

    • Menno Sedee