Nuis pakt goud op 1.000 meter, zilver voor Verbij

Nuis eindigde in een tijd van 1.08,94 en liet daarbij Verbij en Joeskov achter zich.

Kjeld Nuis na het winnen van de 1000 meter tijdens de World Cup finale in Thialf.
Kjeld Nuis na het winnen van de 1000 meter tijdens de World Cup finale in Thialf. Foto Jerry Lampen / ANP

Kjeld Nuis heeft zaterdag tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen de 1.000 meter gewonnen. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo eindigde in een tijd van 1.08,94 en liet daarbij Kai Verbij (1.09,08) en de Rus Denis Joeskov (1.09,22) achter zich. Op de teamsprint behaalde Nederland ternauwernood een gouden medaille.

Nuis veroverde met overmacht de eindzege in het wereldbekerklassement op de 1.000 meter. Hij stelde ook de eerste plaats in de Grand World Cup, het klassement over alle afstanden, veilig.

Twee weken geleden werd Nuis tweede op de WK Sprint in Seoul. In Heerenveen maakte de schaatser gebruik van de afwezigheid van zijn grote rivaal Pavel Koelizjnikov. De Rus is in afwachting van zijn straf voor het gebruik van doping.

Antoinette de Jong veroverde zaterdag bij de vrouwen het brons op de 1.500 meter. Zij eindigde in een tijd van 1.56,32 en gaf bijna twee seconden toe op de Amerikaanse Brittany Bowe, die finishte in 1.54,34. Het zilver ging naar Heather Richardson-Bergsma (1.54,90). Bowe won eerder op de dag al de 500 meter.

Dopinggevallen

Begin deze week werd de schaatswereld opgeschrikt door dopinggevallen. Sprintfenomeen Koelizjnikov, die als junior al eens geschorst werd voor dopinggebruik, testte positief op het gebruik van meldonium. Naar alle waarschijnlijkheid wordt hij geschorst en moet hij een aantal titels inleveren.

Als Koelizjnikov zijn titels moet inleveren, waaronder die op de sprint, dan zou Nuis alsnog tot wereldkampioen sprint kunnen worden uitgeroepen. Nuis wil het eerst nog maar eens zien, zei hij bij de NOS:

“Ik ben de afgelopen dagen al vaak gefeliciteerd met mijn WK-goud, maar daar kan ik verder weinig mee. Laat het allemaal eerst maar eens officieel bekend worden gemaakt. Voorlopig lach ik het nog een beetje weg.”

Nuis laat later aan het ANP weten het jammer te vinden dat zijn rivaal Koelizjnikov niet in Thialf was. “Ik had hem graag nog een keer verslagen op de 1000 meter. De woede over hem is inmiddels iets gezakt, ik ben er verder vrij nuchter onder.”

Goud op teamsprint

Stefan Groothuis heeft zaterdag zijn schaatscarrière met een gouden medaille in de wereldbekerfinale van de teamsprint afgesloten. Met Ronald Mulder en Kai Verbij schaatste hij naar 1.20,40, slechts één honderdste sneller dan de Canadezen. Ook in het eindklassement op dit onderdeel pakte Nederland de zege.

Op de ploegachtervolging moest het Nederlandse vrouwenteam net voorrang verlenen aan Japan. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra schaatsten naar 2.58,21. Japan was met een baanrecord van 2.58,06 iets sneller. Het thuisteam moet nu met zilver genoegen nemen, ook in het eindklassement van de wereldbeker.