Niemand wil de eerste zijn

Iedereen heeft het over bestrijden van de klimaatopwarming. Met schone energie als hét wapen. Daar dan maar in beleggen? De voortvarende investeringen in windmolens en gascentrales creëerden overschot. Gevolg: lagere stroomprijs. Daarbovenop kwam de lage steenkoolprijs, waar vervuilende steenkoolcentrales van profiteerden zodat zodat de stroomprijs een bijkomend neerwaarts duwtje kreeg. Slotsom: windmolens draaien rode cijfers. Voor de lange termijn heeft beleggen in (duurzame) energie zin. De vraag zal alleen maar stijgen. Op korte termijn moet eerst enige productiecapaciteit verdwijnen. Niemand wil natuurlijk de eerste stap zetten. Ook het kostenvoordeel van steenkool moet eruit. Maar als puntje bij paaltje komt, staat niet ieder land te springen om efficiënte koolstofcertificering. Uiteindelijk moet het milieu winnen. Wie financieel wint, is vooralsnog onduidelijk. Afwachten dus.