Negen mensen opgepakt bij demonstratie NVU

De politie pakte vijf tegendemonstranten en vier NVU-betogers op. Twee van hen brachten de Hitlergroet.

Archieffoto van de mobiele eenheid die een cordon om aanhangers van de extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) vormt. Foto Valerie Kuypers / ANP

De politie heeft zaterdag in Amsterdam negen mensen opgepakt bij een demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Vier van hen waren NVU-demonstranten, de overige vijf lieten het tegengeluid horen. Twee mensen zijn aangehouden vanwege het brengen van de Hitlergroet en voor het aanzetten tot geweld. De NVU demonstreerde “tegen links geweld en links fascisme” en “voor vrijheid van meningsuiting, ook voor nationalisten”.

De gemeente had vooraf al gewaarschuwd en zou uitingen als de Hitergroet “niet tolereren”. Twee andere demonstranten zijn aangehouden omdat zij antisemitische afbeeldingen toonden. Ook dat accepteerde de gemeente vooraf niet: “het is strafbaar en hiertegen zal worden opgetreden”, schreef de zogenoemde driehoek, bestaande uit de gemeente, de politie en het OM.

“Het symbool verhoudt zich niet met het traumatische verleden van Amsterdam en raakt de bescherming van met name Joodse Amsterdammers. Daarnaast duidt de driehoek het tonen van een hakenkruis als een uiting die kan leiden tot heftige reacties, met verstoringen van de openbare orde tot gevolg.”

Ook tegendemonstranten opgepakt

Twee mensen bedreigden iemand met de dood en werden ingerekend, een ander beledigde een agent. Na afloop van het protest, dat om 13.00 uur begon en twee uur duurde, pakte de politie nog eens twee mensen op bij station Sloterdijk. Zij gooiden vuurwerk naar een bus met NVU-demonstranten.

Op de betoging kwamen, volgens een woordvoerder van de politie, veertig mensen van de NVU af. Een zelfde aantal mensen zorgde voor het tegengeluid. Er waren 4 ME-pelotons aanwezig, wat neerkomt op zo’n 200 politiemensen.

    • Marissa van Loon