Monument voor Jean Nelissen op Gulperberg

Het kunstwerk van Andy Preim voor wielercommentator Jean Nelissen.

Het idee voor een monument ontstond bij het lezen van het vorig jaar verschenen boek Jean. Het opzienbarende leven van De Neel. Auteur Bart Jungmann schreef daarin hoe de poetsvrouw en vriendin van Jean Nelissen wel eens met haar broer had gefilosofeerd over een gedenksteen voor de wielercommentator langs het parcours van de Amstel Gold Race: ‘De Gulperberg met dat weidse uitzicht lijkt haar een mooie plek. Strooien ze daar Jeans as uit. Kan Limburg zijn kloten kussen.’

Sportliefhebber Erwin Lennarts, zelf woonachtig het naburige Wahlwiller, las het en dacht: dat monument moet er komen. „Als eerbetoon aan de man die Nederland met zijn encyclopedische kennis zoveel liefde voor de wielersport bijbracht en die zijn Limburgse roots nooit heeft verloochend.”

Nelissen verzorgde ruim twintig jaar voor de NOS het commentaar bij koersen, waarbij hij behalve ook uitgebreid verhaalde over de familieanekdotes van de renners en plaatselijke bezienswaardigheden. Bij grote koersen en rondes hij werkte hij vaak samen met Mart Smeets. Daarnaast was Nelissen lange tijd chef sport bij De Limburger.

Lennarts kreeg de gemeente Gulpen-Wittem zover dat ze de kosten à tweeduizend euro van een monument voor hun rekening namen. „Zo’n monument is ook reclame voor je gemeente. Het blijft in geen live-verslag op de tv onvermeld.”

Het kunstwerk van Andy Preim wordt 15 april, twee dagen voor de Gold Race, onthuld. Het bestaat uit een stalen plaat waarin een wielrenner en het silhouet van Nelissen (1939-2010) met de onafscheidelijke sigaar en de alcohol, die hem uiteindelijk fataal werd. Of er ook een deel van Nelissens as wordt ingebouwd, is nog niet duidelijk. Er wordt ook nagedacht over een wielerwedstrijd voor de jeugd die naar Nelissen moet gaan heten.

De Gulperberg wordt door prof- en amateurwielrenners vanuit drie richtingen beklommen. De zwaarste route is die vanuit het oosten vanaf het dorp Partij met een gemiddelde stijgingspercentage van acht procent.