Machinistenvakbond wil onderzoek naar treintype Dalfsen

In totaal kwamen in minder dan een jaar 7 bestuurders om het leven bij 4 treinongelukken in Duitsland, Oostenrijk en Nederland met hetzelfde treintype.

Hulpdiensten bij de passagierstrein die bij Dalfsen tegen een hoogwerker gebotst is. Foto Robin Utrecht / ANP

Machinistenvakbond VVMC wil een onderzoek naar het treintype dat vorige maand ontspoorde bij Dalfsen. Dat meldt De Stentor zaterdag. Bij het ongeluk kwam de machinist om het leven. In totaal kwamen in minder dan een jaar tijd zeven bestuurders om het leven bij vier treinongelukken in Duitsland, Oostenrijk en Nederland met hetzelfde treintype.

In Nederland rijden honderd treinen van het type in kwestie. Binnenkort komen er zeventig nieuwe treinen bij. Alle ongelukken vonden plaats op trajecten met slechts één spoor.

Onveilig gevoel

Het treintype is licht en zou daardoor extra kwetsbaar zijn, aldus de VVMC. De bouwer, het Zwitserse Stadler, stelt dat de trein gewoon veilig is. Volgens het bedrijf is er sprake van pech en lag de oorzaak van de ongelukken nooit bij de treinen zelf.

De VVMC roept op tot het instellen van betere beveiligingssystemen. Ook wil de vakbond dat het aantal overwegen aanzienlijk wordt teruggebracht. Uit recent onderzoek bleek dat een deel van de machinisten zich niet veilig voelt tijdens het werk, zo meldt De Stentor.

Ongeluk

Vorige maand botste een trein op een hoogwerker op een overweg in Dalfsen. Hierbij kwam de machinist om het leven en raakten zeven personen gewond. De overweg functioneerde op het moment dat de botsing plaatsvond. De politie, ProRail, Arriva, Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval begonnen.

    • Casper van der Veen