Loetsenko soleert naar etappezege in Parijs-Nice

De vijfde etappe van Parijs-Nice is vrijdag gewonnen door Alexei Loetsenko. De 23-jarige renner van Astana kwam solo over de streep, nadat hij op vijftien kilometer van de finish de Canadees Antoine Duchesne bijhaalde en daarna alleen doorreed.

Eerder op de dag maakte Lars Boom deel uit van een kopgroep van acht, die later uitdunde naar vijf. De Nederlander kwam met vier anderen als eerste boven op de Mont Ventoux, de berg die al vroeg in de etappe beklommen moest worden.

Duchesne bleef als enige vluchter vooruit op het peloton, maar moest nog wel drie bergen uit de tweede categorie bedwingen. Hij bleef lang vooruit, maar werd uiteindelijk bij gehaald door de Kazach Loetsenko.

Daarachter waren de meeste sprinters al gelost. Marcel Kittel en Nacer Bouhanni, die al een etappe in deze editie van Parijs-Nice had gewonnen, waren op de Mont Ventoux al gelost. André Greipel en José Joaquin Rojas stapten af.

Daardoor stond Katoesja, de ploeg van sprinter Alexander Kristoff, er alleen voor. De andere sprintersploegen hadden immers geen belangen meer. Katoesja alleen kon Loetsenko niet meer bijhalen.

Kristoff sprintte wel naar de tweede plaats, Michael Matthews werd derde. Matthews rijdt al vanaf de eerste etappe in de leiderstrui en behield die ook na deze vijfde etappe. Tom Dumoulin zakte naar de derde plaats, omdat Loetsenko zich dankzij de etappewinst op de tweede plaats nestelde. (NRC)