Lezer vanaf het begin ‘Mensen zijn angstiger en ook harder geworden’

Zwaan in 2012

Rob van Leeuwen (73), Almere

Min of meer gepensioneerd

„In 2006 werkte ik nog. Ik had een eigen zaak, deed marktonderzoek. Nu ben ik toch min of meer gestopt. Luier en langzamer word je dan. Dat heeft twee kanten. Ik zit in mijn luie stoel boven, ik zeg: ‘Ik ga wat doen’. Nou, dan loop ik naar beneden. Je mist wat spanning. Maar dat heeft voor mij niets met geluk te maken. Werk nam een groot deel van mijn tijd in, maar eigenlijk maar een klein stukje van mijn geluk. Ik was tien jaar geleden gelukkig en ik ben het nu. Ik heb twee dochters, zij hebben nu kinderen. Zo ingrijpend vind ik dat ook weer niet; goeie schoonzonen, het went snel. Mijn vrouw kwakkelt wel met haar gezondheid, maar ook dat gaat nu goed. Ik heb de indruk dat de wereld onrustiger is, tegenwoordig. Mensen zijn angstiger, alsof er elk moment oorlog kan uitbarsten. Als je dat leest, als je dat hoort: mensen zijn harder geworden. Ik vind het jammer dat Nederland niet vooruitgaat. Mensen zijn minder in politiek geïnteresseerd, maar hebben nu veel sneller hun mening klaar. Een gevaarlijke paradox.”